COSIS transformeert naar gecentraliseerde omgeving

Met de Universal Management Suite van IGEL

Hulpbehoevende cliënten krijgen steeds vaker hulp aan huis. Dat is zeker ook de praktijk bij COSIS waar gepersonaliseerde dienstverlening centraal staat. Jaarlijks doen meer dan 7000 mensen een beroep op de hulp van deze zorgverlener in Groningen en Drenthe. Met ruim 200 locaties zijn de zorgverleners van COSIS bovendien altijd dichtbij de klant. Maar hoe zorg je ervoor dat hulpverleners die altijd onderweg zijn ook veilig mobiel kunnen werken? Op een manier dat het voldoet aan bijvoorbeeld de AVG-wetgeving en tegelijkertijd ook nog eens gebruikersvriendelijk is? We vragen het aan Antonio Bonetta, Manager COSIS Service Center, verantwoordelijk voor Informatisering en Automatisering waaronder werkplekbeheer.

 

Hoe hebben jullie de stap gemaakt naar veilig mobiel werken?
Daar is veel aan vooraf gegaan. Onze eerste uitdaging was de stap van een zeer gefragmenteerd it-landschap naar een integraal it-beleid. COSIS is ontstaan uit een fusie tussen Novo en Promens Care. Er was een Citrix-omgeving met een grote diversiteit aan fat en thin clients. Door de lange historie van de verschillende zorginstellingen is er veel apparatuur in omloop van verschillende merken. Ons bestuur van de fusie-organisatie had de ambitie om drie verschillende it-omgevingen ieder met zijn eigen netwerk te integreren naar één it-landschap. Zonder eerder gedane investeringen verloren te laten gaan.

Dus standaardiseren naar één type device was voor jullie geen optie?
Nee, zeker niet. Je kunt je voorstellen dat we een keur aan apparatuur in huis hebben met een zeer uiteen-lopende levensduur. In één keer standaardiseren op één type computer is dan geen optie. Dat kost teveel geld en past al helemaal niet bij ons streven naar duurzaamheid. Waar mogelijk willen we de levensduur van alle apparatuur optimaal benutten. Ons geld steken we liever in de hulp aan onze cliënten dan in dure it-oplossingen.

Hoe beheer je zo’n grote diversiteit aan werkplekapparatuur?
Onze wens was volledig zicht te krijgen op alle typen werkplekapparatuur die in omloop zijn bij onze duizenden medewerkers. Al snel werd duidelijk dat daarvoor een ‘software defined computing’ aanpak nodig was. Toegankelijk, veilig gecentraliseerd beheer moet niet afhankelijk zijn van het type hardware dat wordt gebruikt. Of dat nu een laptop is van de hulpverlener onderweg of de desktop die op het bureau staat op onze financiële administratie.

Hoe ziet die ‘software defined computing’ aanpak eruit?
We kozen voor de Universal Management Suite (UMS) van IGEL. Een software-gedreven endpoint -managementoplossing waarmee je onafhankelijk van type apparatuur of merk van de devices je volledige werkplekomgeving kunt beheren.

Een leverancier van thin clients?
Met UMS heeft IGEL ons een gecentraliseerde software-gedreven oplossing geboden voor het beheer van onze endpoints. Bovendien kwamen ze met een oplossing om onze hulpverleners veilig toegang te bieden tot onze thin client omgeving vanaf een laptop.

Wat was dat voor een oplossing?
We hebben een aantal hulpverleners met een laptop voorzien van een zogeheten IGEL UD-Pocket. Dat is eigenlijk een thin client in de vorm van een USB-stick. Als je de UD-Pocket in de laptop steekt, wordt de Virtuele Desktop Infrastructuur (VDI) client geladen. Daarmee wordt de lokale pc-functionaliteit van de laptop volledig uitgeschakeld en zit je in een handomdraai in de veilige Linux-omgeving waar de medewerker toegang heeft tot alle relevante COSIS applicaties.

Een USB-stick? Hoe veilig is dat? Die kun je toch makkelijk verliezen?
Er staan geen gegevens op de USB-stick. Het is -eigenlijk een thin client in zichzelf. Uiteraard kun je de USB-stick kwijtraken, maar dat geldt ook voor je telefoon of je huissleutels. Ook daar ben je zuinig op. De UD-Pocket kan gewoon onderdeel zijn van je sleutelhanger.

Wat is het voordeel voor de gebruiker?
Dankzij de inzet van de IGEL UD-Pocket behoudt de zorgverlener volledige laptopfunctionaliteit, -bijvoorbeeld voor zijn eigen privé-omgeving. En via de USB-stick hebben onze medewerkers in een handomdraai toegang tot de centraal beheerde Linux-omgeving. Met deze aanpak kunnen we -bovendien tijdelijk ingehuurde medewerkers snel en makkelijk voorzien van een eigen laptop met een veilige toegang tot de COSIS-omgeving.

Wat is de belangrijkste winst van deze transformatie voor COSIS?
Voor onze ambulante medewerkers die elke dag onder-weg zijn, bieden we veilige digitale mobiliteit. Verder is it-beheer een stuk eenvoudiger en veiliger geworden. En met het verlengen van de levensduur van onze apparatuur door de software-gedreven aanpak van IGEL kunnen we veel kosten besparen. Deze hele operatie leverde bovendien een verrassend neveneffect op. Zo kregen we relatief snel inzicht in de applicaties die al dan niet in gebruik waren. Daarmee konden we ook nog een consolidatieslag maken. Al met al winst voor zowel onze hulpverleners als de it–beheerders. En niet onbelangrijk, ook ons bestuur kan rustig slapen nu ze weten dat onze werkplek-omgeving volledig AVG-proof is.

Meer weten? Kom naar de COSIS presentatie in Theater 7 op Zorg & ICT 2019, of kom naar de IGEL-stand in hal 10, B031

www.igel.com

 

 

 

Gerelateerde berichten...