Data op zich hebben geen waarde

Big data is het buzzwoord van deze tijd. Een search op Google levert ruim 1,6 miljoen hits op, iets meer dan de term ‘data’ zondermeer. Op de markt van de back-up, archivering en rapportering van data zijn heel wat grote spelers aanwezig. Het Amerikaanse CommVault, met een Nederlandse vestiging in Utrecht, heeft een aparte benadering van het datagebeuren. Het positioneert zich heel uitdrukkelijk als een data & information management bedrijf, dat met één softwaresuite – Simpana – alle tools biedt om uit al die data ook iets relevants te halen: informatie.

Michiel von der Crone, Director Field Advisory Services Team EMEA, geeft aan dat data op zich, of er nu ‘big’ voor staat of niet en of ze nu op grote servers draaien of een privé laptop, eigenlijk een beperkte waarde hebben. “Een ander beeld zien we bij informatie. Een van de meerwaarden die wij met onze softwaresuite Simpana willen bieden, is een oplossing waarmee je ruwe data naar relevante informatie kunt transformeren.” In tegenstelling tot andere spelers op de markt die archivering, backup en rapportering van data als afzonderlijke oplossingen verkopen, biedt CommVault al deze oplossingen in één functie. Dank zij deze ‘OnePass’ benadering kunnen bedrijven veel tijd en serverruimte besparen. “Klanten vertellen ons dat ze moeten investeren in meer serverruimte, omdat al die aparte oplossingen om backups te maken, te archiveren, te rapporteren en andere additionele taken zoveel resources in de productieomgeving in beslag nemen dat bepaalde kritische toepassingen, de mailserver bijvoorbeeld, of het e-commerceplatform, trager gaan draaien,” vertelt Von der Crone. “Onze softwaresuite Simpana verschilt van die klassieke datamining oplossingen in die zin dat de bewerkingen die je ermee uitvoert geen invloed hebben op de productieomgeving. De servers en toepassingen die je nodig hebt voor je core business gaan niet trager draaien, wat investeringen in bijkomende serverruimte overbodig maakt. Dat is dus nog een andere meerwaarde van Simpana. Je bespaart er tijd en geld mee.”

Simpana ontsluit je data
Met Simpana heeft CommVault twee doelen voor ogen. 1) Hoe kunnen we onze klanten helpen hun data te managen en te archiveren? 2) Hoe kunnen we hen helpen meerwaarde te geven aan die data, door ze te transformeren naar relevante informatie. “Zolang je niet weet hoe je informatie uit die gigantische hoeveelheid data kunt halen, heb je enkel een hoop gegevens die alleen geld kosten en schijfruimte in beslag nemen, maar waarmee je verder niks kunt,” vervolgt Von der Crone. “Dat geldt zowel voor de data op je laptop (waar 3 terrabyte aan data geen uitzondering meer is) als voor die op de servers van bijvoorbeeld grote retailketens. Die slaan de scangegevens van hun klanten op, wat een gigantische berg logfiles oplevert. Geleidelijk aan rijpte het idee om daar ook wat mee te gaan doen. Stel dat we die data kunnen ‘content indexen’.” Von der Crone benoemt context indexing dan ook als een van de hoekstenen van Simpana. “Content indexing maakt het mogelijk om data niet alleen op basis van de naam van een file of het onderwerp van een e-mail te doorzoeken, maar effectief op basis van content. Bovendien kun je met onze Simpana softwaresuite extra keywords ingeven om je resultatenlijst korter en dus relevanter te maken. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald type files kiezen, zoals PowerPoint-presentaties of Word-files, of uitsluitend e-mails van die of die persoon, of e-mails die niet ouder zijn dan drie maanden. Met deze functionaliteit kun je te weten komen wie wat wanneer koopt. Dan kun je je aanbod en marketingcommunicatie echt gaan afstemmen op de persoon. Dat is nu informatie die nuttig is en meerwaarde oplevert. De retailer heeft een beter zicht op individuele kooppatronen en de consument is tevreden omdat hij de reclame die men hem stuurt als relevanter en dus minder als spam ervaart.”


Backup is meer dan een verzekering
Met de komst van big data en het adagium ‘data everywhere’ wordt data & information management meer dan ooit belangrijker. De totaaloplossing Simpana kijkt en reikt verder dan het louter maken van backups en archieven. Volgens Von der Crone moeten backups meer omvatten dan een verzekeringspolis. “Vroeger werd backup-software enkel door backup administrators gebruikt. Zij maakten backups, archiveerden of recycleerden data en maakten rapporten. De eindgebruiker merkte daar niks van. Backups maken werd en wordt gezien als een verzekering. Maar net als met je autopolis ga je zo’n verzekering pas naar waarde schatten wanneer er iets ernstigs gebeurt. Stel nu dat je uit die backups meerwaarde kunt creëren? Bij CommVault zijn we gaan nadenken over hoe we die informatie kunnen teruggeven aan de eindgebruiker. Op die manier wordt ‘data everywhere’ een realiteit.”

De tijd dat alleen de CEO af en toe eens op zakenreis ging en in zijn hotel zijn laptop raadpleegde, is voorbij. Vandaag is de top van multinationals haast voortdurend onderweg. Die mensen moeten op elk moment en waar ze zich ook bevinden bij de benodigde data kunnen. Met content indexing biedt de Simpana softwaresuite van CommVault de eindgebruiker een interface waarmee hij snel en efficiënt uit de bedrijfsservers de data kan halen die hij nodig heeft. Von der Crone: “Mensen wensen ‘licht’ te reizen en nemen dus enkel nog handbagage mee. Een laptop is dan al snel te zwaar en onhandig, dus houden ze het liever bij hun smartphone en tablet. Daarom hebben we die interface ingebouwd in een app. Je logt in met je eigen gebruikersgegevens en vindt razendsnel de gegevens die je wenst. Stel dat je na een presentatie op een congres met iemand aan de praat raakt die interesse heeft. Dan kun je ter plaatse vanaf je tablet of smartphone een specifiek bestand van de server halen en hem doormailen. Eens te meer blijkt dan dat backups meer zijn dan een verzekering tegen rampspoed.”

Het delen van data
Binnen Simpana is een app beschikbaar waarmee je data op sociale netwerken als Facebook, Linkedin enzovoort kunt delen. “E-mail is maar beperkt geschikt om grote hoeveelheden data te verzenden,” vertelt Von der Crone. “Een beetje presentatie ‘weegt’ algauw 20 MB. Wanneer je dat naar twintig mensen wilt versturen, kost dat al 400 MB. Daarom leggen wij via de Simpana app de link met nieuwe technologieën, die een veel efficiëntere manier bieden om data te sharen dan e-mail. Zeker met een smartphone gaat dat heel snel. Laten we dat congres nog eens als voorbeeld nemen, waar je een geïnteresseerd iemand snel een specifiek bestand wilt sturen. Het kost veel teveel tijd om eerst je laptop op te starten, dan een netwerk te vinden om dan pas die presentatie door te kunnen sturen. Met je smartphone ben je min of meer constant verbonden en is de overdracht van de data zo gebeurd. Simpana is een volledig data & information management systeem dat niet alleen it’ers ten goede komt, maar alle medewerkers van een bedrijf.”

Schaalbaar
Met de Simpana softwaresuite komt CommVault tegemoet aan fundamentele behoeften van zowel MK-bedrijven als grote ondernemingen met betrekking tot datamanagement. Het uitvoeren van backups, het archiveren, het recycleren en het rapporteren nemen steeds meer servertijd- en ruimte in beslag. Simpana verenigt die verschillende functies in één geïntegreerd platform. Tot slot van de vele voordelen van hun suite, vermeld Von der Crone de schaalbaarheid van Simpana. “Je kunt starten met een basisfunctie – bijvoorbeeld de backupfunctie. Naarmate je groeit kun je probleemloos andere zaken als archivering of content indexing inpluggen. De basisinvestering is altijd veilig. Bovendien heb je minder mensen nodig en voor die mensen die ermee werken of die het beheren is het eenvoudiger om thuis te raken in één systeem dan met vier verschillende.”

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X