De basis voor zakelijke innovatie

Bedrijven moeten groeien en zich blijven ontwikkelen. Daarvoor zijn flexibiliteit en innovatievermogen essentiële voorwaarden en speelt technologie een centrale rol. Maar wat zijn de beste keuzes voor investeringen in technologie? De ontwikkelingen van de laatste jaren wijzen duidelijk op twee gerelateerde trends: SDI (Software Defined Infrastructure) en de cloud.

 

Organisaties die niet tijdig innoveren zullen hun concurrentievermogen zien verslechteren en lopen zelfs het risico om uiteindelijk ten onder te gaan. Innovatievermogen en -snelheid worden steeds belangrijker. Het is niet langer genoeg om ‘bij te blijven’ met de concurrentie. Het gaat erom juist een stap voor te blijven, om eerder in te spelen op veranderende trends en klantbehoeften. Daarvoor is het nodig tijdig te investeren in de juiste technologie.

 

Wendbaar

Zakelijke ontwikkelingen zoals de cloud, het IoT en big data analytics bieden organisaties nieuwe mogelijkheden om de omzet te verhogen. Daarbij draait het allemaal om het vermogen snel in te spelen op veranderingen en nieuwe kansen: ‘business agility’. Waar vroeger maanden of jaren kon worden gedaan over het bouwen van nieuwe zakelijke toepassingen, moeten bedrijven nu in enkele weken proefversies van nieuwe applicaties kunnen ontwikkelen. Blijkt die applicatie succesvol, dan moet deze zo snel mogelijk worden uitgebouwd en geoptimaliseerd voor een grootschalige uitrol binnen de organisatie. Om die behoefte aan flexibiliteit en reactiesnelheid goed te kunnen ondersteunen, is een wendbare datacenterinfrastructuur een belangrijke vereiste.

 

Self-service

Op dit moment zijn de datacenters van veel grote organisaties nog altijd gebaseerd op een traditioneel en vrij statisch model dat niet op te schalen of te wijzigen is. Dat beperkt de flexibiliteit van de bedrijfsvoering. Daar komt bij dat de it-budgetten bij veel organisaties nog altijd onder druk staan, waardoor it-afdelingen moeite hebben de wendbare voorzieningen te bieden waar eindgebruikers en ontwikkelaars met smart op zitten te wachten. Het gaat daarbij om veel meer dan het snel beschikbaar stellen van nieuwe servers, netwerken of opslag. Een echt wendbare infrastructuur maakt het mogelijk dat eindgebruikers via een ‘self-service’-model zelf de it-middelen kunnen inrichten, zonder dat ze hiervoor de it-afdeling nodig hebben.

 

Schaalbaar en flexibel

Zo’n wendbare IT is mogelijk met SDI: Software Defined Infrastructure. Dit is een schaalbare en flexibele it-architectuur op basis van virtualisatie, bestaande uit rekencapaciteit, netwerkmiddelen en opslag. Het onderscheid ten opzichte van traditionele it-infrastructuur zit ’m in het feit dat de bedrijfstoepassingen hierbij volledig onafhankelijk zijn van de fysieke hardware. De inrichting van SDI gebeurt – zoals de naam al suggereert – volledig via software. Zo kunnen de beschikbare it-middelen snel en flexibel worden toegewezen en geconfigureerd. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om binnen zeer korte tijd cloudapplicaties in te richten en aan te bieden, waarbij de werklast optimaal wordt verdeeld over de beschikbare hardware. Een extra softwarelaag – orkestratie – zorgt voor de intelligentie die nodig is om de beschikbare datacenter-resources volledig automatisch en op afroep te kunnen toewijzen aan reken-, opslag- of netwerktaken.

 

De praktijk

Intel levert met zijn geavanceerde chiptechnologie een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van SDI-oplossingen. En het bedrijf zet SDI ook volop in voor zijn eigen datacenters – een proces dat al jaren geleden is gestart. Het begon allemaal met Software Defined Compute (SDC), waarbij de bestaande RISC Unix-omgeving werd vervangen door een flexibele en schaalbare Linux-omgeving op basis van Intel-architectuur. Vervolgens werden de nodige stappen gezet op het gebied van Software Defined Networking (SDN) en Software Defined Storage (SDS).

 

De overstap naar een SDI-infrastructuur heeft ervoor gezorgd dat Intel zijn datacenters heeft weten te transformeren tot sterk geconsolideerde en zeer energiezuinige omgevingen, op basis van flexibele en op open standaarden gebaseerde systemen. Daarmee streeft het bedrijf vier doelen na. Ten eerste een verlaging van de CAPEX, in combinatie met een betere benutting van de bestaande infrastructuur. Dit is mogelijk dankzij de inzet van cloud- en virtualisatietechnologie. Ten tweede zet het bedrijf flinke stappen op weg naar het geautomatiseerd uitrollen van it-middelen, met als gevolg efficiënter beheer en betere Quality of Service. Op de derde plaats wil Intel hiermee de flexibiliteit en wendbaarheid van zijn it-faciliteiten vergroten en beter afstemmen op de behoeften van de business. En tot slot wil het bedrijf minder afhankelijk worden van specialistische kennis. Daardoor kunnen nieuwe oplossingen en innovaties sneller worden geïntegreerd.

 

De infographic ‘Intels pad naar SDI’ geeft de belangrijkste stappen weer die het bedrijf sinds 1997 heeft gezet richting SDI. Daarbij is te zien dat Intel in 2007 de eerste cloud-achtige technologie uitrolt, waarna rond 2010 standaard netwerk hardware wordt geïmplementeerd. In 2013 worden de eerste stappen op het gebied van Software Defined Storage (SDS) gezet.

 

 

Checklist voor SDI-starters

  • Begrijp het businessprobleem dat SDI kan helpen oplossen. Breng in kaart welke kritische workloads moeten worden ondergebracht in de nieuwe cloud-infrastructuur. Zijn er nieuwe projecten die zouden kunnen profiteren van de wendbare zelf-service infrastructuur?
  • Bepaal de prioriteiten. Is de grootste it-behoefte gelegen in het verlagen van de storagekosten, in het verbeteren van de efficiëntie van legacy-applicaties, of wellicht in het verbeteren van de veiligheid van de kern van het netwerk? Door het belangrijkste pijnpunt te identificeren, wordt duidelijker waar SDI het beste kan worden geïmplementeerd, voor maximale impact op de business.
  • Begin met een geschikte pilot. Vraag een DevOps-groep naar een geschikt pilot-project dat een belangrijk businessprobleem oplost en dat op de nieuwe cloud-infrastructuur kan draaien.
  • Keuze voor het platform. Bepaal of je SDI wilt draaien op open source of op fabrikant-specifieke oplossingen van verschillende leveranciers. Breng de voor- en nadelen van beide mogelijkheden voor jouw specifieke situatie goed in kaart.
  • Denk ook na over de mogelijkheden van een converged infrastructuur. Wil je je SDI-oplossing samenstellen uit een portfolio van aparte oplossingen van verschillende leveranciers, zodat je alles perfect op de eigen situatie kunt afstemmen, of ligt een keuze voor een uitrol via converged- of hyperconverged-oplossingen meer voor de hand?
  • Zorg dat je goed geïnformeerd bent. Lees de nieuwste white papers en onderzoeksrapporten. Kijk goed naar de ervaringen van andere bedrijven bij hun SDI-avonturen. Maak gebruik van bestaande best practices. Werp bijvoorbeeld een blik op referentie-architecturen van SDI-oplossingen van deelnemers aan het Intel Builders-programma.

Gerelateerde berichten...