De Cornerstone-methode: flexibiliteit hoeksteen van succes

Dat verandering de enige constante is, is bekend. Toenemende globalisatie, technologische vooruitgang, slimmere concurrentie en sneller veranderende marktomstandigheden. Het zijn allemaal elementen waar een onderneming anno nu bovenop moet zitten om succesvol te zijn en te blijven. Verouderde systemen, legacy, horen in dit plaatje niet thuis.

ICT moet snelle besluitvorming, veranderende business requirements en voortdurende verbetering adequaat ondersteunen. In de praktijk echter vormt legacy een niet te onderschatten verstorende factor. Vaak sluit de infrastructuur die in de loop der jaren is opgebouwd slecht of zelfs helemaal niet aan bij de IT die de hedendaagse business nodig heeft[1].

Het Nederlandse Cornerstone Technology heeft hiervoor een verbazingwekkend snelle en goed werkende oplossing. Het zet verouderde applicaties om naar flexibele en toekomstbestendige software. “Nadat we de conversieregels hebben opgesteld, kunnen wij dit volledig geautomatiseerd doen,” vertelt Managing Director Adri Bruijnooge. “Bovendien doen wij dit met minimale resources, waardoor tijd en kosten betrouwbaar voorspeld kunnen worden.”

Conversie naar de toekomst

Met hun ‘Analyser/Repository’ kan Cornerstone een applicatielandschap inlezen en op alle mogelijke facetten analyseren. Dit levert een volledige business view op van de bestaande applicatieportfolio. Met het aldus verkregen inzicht kan worden bepaald op welke wijze de legacy-applicaties worden geconverteerd naar de toekomst, waarbij eventuele architectuureisen van de klant direct worden meegenomen. “Dat omvat dan conversie van de ene taal naar de andere taal,” legt Bruijnooge uit. “Van de ene database naar de andere database en van het ene platform naar het andere platform. De conversie wordt in iteratieve rondes gedaan. Gedurende de eerste twee maanden zetten we 100 regels codes om, de volgende twee maanden 500 enzovoort. Het tempo wordt opgevoerd en tegelijkertijd zorgen we ervoor dat de software direct wordt aangepast aan de moderne wensen van de organisatie.”

Van AS/400 RPG-DB2 naar J2E-Oracle

De wereldwijd opererende verzekeraar i2S werkte al sinds haar oprichting in 1984 met een AS/400-systeem. Om de toekomst van het bedrijf te garanderen, besloot het bedrijf haar volledige productportfolio en ontwikkelomgeving te moderniseren. In het lijstje met doelstellingen stond onder meer dat de huidige werkzaamheden niet mochten worden onderbroken. De winkel moest zogezegd open blijven.

De oude verzekeringsapplicatie was opgebouwd uit ongeveer 8 miljoen lijnen sourcecode. Cornerstone voerde een Proof of Concept uit, waarbij ze het volledige systeem ontleedden. Hun G4 Repository identificeerde middels queries redundante en ongebruikte code.

Na zes weken presenteerde Cornerstone een accurate inschatting van tijd en kosten, aanbevelingen en conclusies. Op de oude manier zou het herbouwen van het systeem ongeveer 458 manjaren vergen en 21 FTE’s voor het onderhoud. Het volledige project met de Cornerstone-methode, inclusief testen, nam 16 maanden in beslag. Tijdens de transformatie werden terloops meer dan honderd bugs in het bestaande systeem gedetecteerd en opgelost in het nieuwe systeem.

Na de Cornerstone-methode geldt niet langer ‘oud dus afblijven’, maar is het systeem toekomstgericht, flexibel en modern. Bruijnooge: “De investeringen uit het verleden vormen weer een garantie voor de toekomst. Na onze hulp is er een nieuwe onderhoudbare situatie gecreëerd. Dat zou iedere organisatie met legacy-systemen moeten willen. Ik zeg altijd: De kozijnen schilderen, ja dat moet. Maar je kunt het ook best nog een jaar uitstellen, of zelfs twee jaar. Alleen als het hout verrot is, is het te laat.”

[1] Recent kondigde HP het einde van OpenVMS platform aan als gevolg van sterk teruglopende hardware sales. Waarschijnlijk zullen andere leveranciers volgen als een platform niet is gebaseerd op Intel.

Gerelateerde berichten...