De groei naar Managed Services

“Verandering is de enige constante.” Deze uitspraak wordt toegeschreven aan de Griekse filosoof Heraclitus. Kennelijk is dit inzicht ons al 2500 jaar bekend en toch verbazen we ons er iedere keer weer over. Zo kun je als it-dienstverlener de markt betreden als detacheerder en nog geen vijftien jaar later lever je vooral managed services. Dit overkwam het Haarlemse ditp.

Johan van Winden, oprichter en partner van ditp, vertelt hoe dit zo is gekomen. “De eerste hel­ van ons bestaan leverden we diensten op het gebied van capaciteit en deden we aan softwareontwikkeling. De omslag begon zo’n zes jaar geleden, toen een nieuw lid toetrad tot onze directie. Uit zijn vorige werkkring nam hij ongeveer vijf experts op het gebied van security mee. Ineens hadden wij een kwalitatief hoogstaande security consulting groep binnen onze gelederen.”

De smaak te pakken
Er is toen een balletje gaan rollen dat nog lang niet is uitgerold. Vanuit de security-gedachte werd ditp reseller van een grote Oostenrijkse leverancier van firewalls, Phion. Deze partij werd  overgenomen door het Amerikaanse Barracuda Networks. “Voordat we het wisten,” vertelt Van Winden, “kregen we er als reseller een enorm portfolio aan producten bij van Barracuda. We ontwikkelden ons niet alleen in het verkopen van een eenmalig product, maar ook in het beheer eromheen. Dat was zo succesvol dat we de smaak te pakken hadden.” Niet veel later werd ditp Gold Partner van storagebedrijf NetApp, die rondom integrated stack (zie kader) een belangrijk samenwerkingsverband hee­ft met Cisco. “Inmiddels leveren we managed services en

implementatiediensten op het gebied van datacenters en met Meraki – waar ook weer de Cisco vlag boven wappert – leveren we (onder meer cloudbased) Unified Access producten en diensten,” aldus Van Winden.

Volledige ontzorging
Er is een hele sterke partnership tussen ditp, NetApp en Cisco. Van Winden: “Dat is voor hen natuurlijk ook interessant, want onze klanten willen niet alleen een eenmalige aanschaf van hardware en/of so­ftware , maar in toenemende mate is er behoefte aan volledig ontzorging. Dat omvat het hele adviestraject, het implementeren en het beheren. Het succes van de producten van onze partners hangt natuurlijk voor een belangrijk deel af van hoe deskundig ze worden gebruikt. Het mes snijdt aan twee kanten, want ook onze klanten zijn met de continuïteit van onze managed services beter af. Ze kunnen nu verantwoordelijkheden doorschuiven in het volste vertrouwen dat het bij ons in goede handen is. Dat begint er al mee dat we ons eerst goed in een situatie verdiepen voordat er überhaupt een offerte wordt gedaan.”

Integrated stack
Nog altijd worstelen veel bedrijven met de organisatie van hun infrastructuur en het daaraan verbonden netwerk en storage-faciliteiten. Een zogeheten ‘integrated stack’ is een bundeling van producten van een of meerdere leveranciers, die optimaal op elkaar zijn afgestemd volgens een gevalideerd ontwerp. Netwerk, compute, storage, virtualisatie, management software; het complete verhaal met een optimale integratie. Het wordt ook wel eens ‘geconvergeerd platform’ genoemd of ‘geconvergeerde infrastructuur’.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...