De samenhang der dingen, deel 1

“Doe het licht aan over de hele keten”

De Griekse filosoof Aristoteles (384-322 BC) begreep al dat een element alleen optimaal kan functioneren wanneer het in verband met het geheel optreedt. Datzelfde principe huldigt Peter Scheltus. Hij is Global Strategy & Sales Director van EOI, een onderdeel van IFS.

Samengevat in een paar woorden is IFS EOI (Enterprise Operational Intelligence) het ultieme managementplatform voor de digital transformatie. Op basis van drie engines creëert het onder meer een zogeheten ‘digital twin’ van iedere organisatie. Scheltus legt uit: “Wie succesvol wil zijn, moet sneller dan de concurrent beslissingen nemen en daar betere acties aan koppelen. Met andere woorden: je moet strategie en operatie aan elkaar koppelen. De diverse elementen binnen een organisatie veranderen sneller dan ooit en vanwege silovorming is het niet eenvoudig om een heldere end-to-end view te behouden van je proces. Organisatieadviseurs kunnen prachtige rapporten maken van honderden pagina’s met alle verwijzingen en kruisverbanden, maar zodra ze bij bladzijde 5 zijn aangekomen, is de werkelijkheid alweer veranderd. Vanuit de digital twin van een organisatie kun je vanuit iedere denkbare discipline (financiën, performance, compliance) naar de werkelijke samenhang kijken. Dit plaatje is altijd up to date, omdat alle bewegende elementen direct zijn bijgewerkt.”

 

Drie engines

Een complexe organisatie heeft een ongekend grote hoeveelheid assets. In die digital twin kun je veranderingen daarin toetsen, alsmede hun effecten op de organisatie. “Hoe realistischer die digital twin is, hoe beter en hoe sneller je beslissingen kunt nemen”, aldus Scheltus. “De eerste stap om de keten in zijn volledige transparantie te zien, is het ‘mappen’. Hiervoor gebruiken we de model engine van EOI. Als de map van de organisatie is gemodelleerd, houdt de ‘monitoring’ – door de data engine – alles up to date. Je doet als het ware het licht aan over de hele keten. Om vervolgens daadwerkelijk te kunnen ‘managen’, werken we met de executie engine. Map, Monitor, Manage zijn in EOI by-design met elkaar geïntegreerd. Het maken van die digital twin – het mappen – is dus slechts het begin van de hele digitale transformatie.”

 

Autorijden

Een van de unieke voordelen van EOI is dat het rol-gebaseerde cockpits genereert, waarmee iedere functie (van de CEO tot de projectleider) zijn of haar eigen ‘single picture of truth’ kan bekijken. “Dat is mogelijk”, legt Scheltus uit, “omdat EOI alle verschillende businesselementen in één model samenbrengt. Bij een grote Zuid-Amerikaanse klant hanteren we maar liefst 1500 verschillende rollen voor een veelvoud aan gebruikers, allemaal vanuit een single picture. Dat noem ik nog eens holistisch managen. Ik vergelijk het graag met autorijden. Los van de aloude achteruitkijkspiegel heb je nu een map in de vorm van je gps. Die geeft de hele omgeving weer, plus de route naar je bestemming. Via jouw cockpit kun je de snelheid, temperatuur, benzinevoorraad enzovoort monitoren. Op basis daarvan kun je managen: meer of minder gas, naar links of naar rechts bijsturen. Dat is wat EOI tot zo’n bijzonder managementsysteem maakt.”

 

 

Gerelateerde berichten...