De visie achter een modern GIS beheersysteem

Thijs Adolfs en Frank Jan Uittenbogaart zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van gisib: GIS-georiënteerde software voor beheer van de openbare ruimte. Samen hebben ze gisib gemaakt tot het gebruiksvriendelijke en complete beheersysteem waarmee alle objecten in de openbare ruimte, zoals wegen, bomen en riolering integraal beheerd kunnen worden. In dit artikel geven zij hun visie op de invloed van de ontwikkelingen in de wereld van ruimtelijk beheer, die elkaar in snel tempo opvolgen, op beheersoftware zoals gisib.

Snelle informatie voor iedereen

De burger wordt mondiger en de politiek heeft een toenemende behoefte aan overzichtelijke informatie die direct beschikbaar is. Waar voorheen alleen de specialist behoefte had aan beheerinformatie, is die behoefte er nu voor iedereen: van bewoner tot wethouder. Tegelijkertijd zijn er minder financiële middelen beschikbaar en is er minder tijd voor de beheerder om deze informatie te leveren.

Met betrekking tot ruimtelijk beheer betekent dit dat alle data gestructureerd en overzichtelijk vastgelegd dienen te worden, zodat ze snel geraadpleegd kunnen worden. Om dit te behappen komt steeds meer nadruk te liggen op een goed informatiesysteem in de vorm van een integraal beheersysteem. Planningsmodules, rapportage- en managementtools helpen de beheerder om overzichtelijk en snel de juiste informatie voor de juiste doelgroep voorhanden te hebben.

 

Standaarden, integraliteit en flexibiliteit

Het aantal standaarden neemt snel toe en dient gecombineerd te worden in een integraal beheersysteem. Met de toenemende integraliteit van ruimtelijk beheer worden standaarden steeds belangrijker. Hiermee worden immers afspraken gemaakt tussen verschillende werelden die met elkaar communiceren. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor discipline-specifieke behoeften die ondanks de integraliteit blijven bestaan.

Toepassen van standaarden enerzijds en de flexibiliteit anderzijds lijken tegenstrijdig en vergen veel van een beheersysteem. Toch is dit noodzaak en om die reden hebben KOAC-NPC en DG-groep besloten om een volledig nieuw beheersysteem te ontwikkelen. Hier ligt de oorsprong van gisib.

 

De scope van gisib

De toenemende complexiteit van beheer maakt afbakening van functies in een beheersysteem van groot belang. De kerntaak van gisib is om het proces van planmatig beheer van de openbare ruimte te ondersteunen. Voor functies die buiten deze scope vallen maar wel van belang zijn voor ruimtelijk beheer, wordt aangesloten op externe gespecialiseerde software. Standaarden vergemakkelijken deze aansluiting. Zo zorgt bijvoorbeeld Stuf-Geo IMGeo ervoor dat beheersystemen via standaard uitwisselingenformaten aansluiting vinden bij de BGT. Op deze manier kan gisib zich focussen op haar specialisme zonder belangrijke functionaliteiten uit te sluiten.

 

De toekomst: Asset Management, Outsourcing en BIM

In de nabije toekomst is de beheerder een assetmanager die kosten, risico’s en kwaliteiten in kaart brengt. Resultaatgerichte doelstellingen, life-cycle management en veiligheid spelen een steeds grotere rol.

Als we verder vooruit kijken en outsourcing van beheeractiviteiten zet zich voort, dan monitort de beheerder niet meer de kwaliteit van openbare ruimte, maar het overallproces van aannemers. Beheersystemen van overheden richten zich op langdurige contracten met aannemers waarmee de beheertaken van aannemers, die nu nog door overheden worden uitgevoerd, zijn vastgelegd en worden gemonitord. Hiermee groeit ook de behoefte aan beheersystemen onder de aannemers en een combinatie met het veelal toegepaste system engineering in contractvorm.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de werkmethodiek BIM: Bouw Informatie Model. Van ontwerp tot en met beheer wordt er met één database gewerkt. Alle betrokken disciplines beschikken over dezelfde informatie en na oplevering is de database van het beheersysteem reeds gevuld. Het opnieuw inmeten en inwinnen van data worden hiermee overbodig en informatieverlies bij overgang van aanleg naar beheer is verleden tijd.

 

 

Gerelateerde berichten...