Dynamische kennisontsluiting met Clinical Decision Support

Door kennis in de zorg te stroomlijnen, valt heel veel te winnen aan snelheid, efficiency en kwaliteit. Niet alleen de kennis op papier, maar ook de kennis in hoofden van specialisten kan worden ontsloten met Clinical Decision Support van LogicNets.

Raymond Beijen, vanuit ICT Automatisering verantwoordelijk voor de verkoop van LogicNets, licht de SaaS-oplossing Clinical Decision Support toe: “In de zorgsector wordt volgens bepaalde protocollen of richtlijnen gewerkt. Veel van de kennis die daarbij wordt gebruikt, is doorgaans aanwezig bij domeinexperts, veelal de arts of de specialist. Om er nu zeker van te zijn dat deze kennis ten goede komt aan alle patiënten in iedere situatie, borgen we het en maken het vervolgens deelbaar. Onze oplossing ondersteunt een specialist of een patiënt om tot het gewenste resultaat te komen. Dat kan gaan om diagnoses, behandelplannen, rapportages of protocollaire verslagen. Bij een opnamegesprek vergeet men bijvoorbeeld niet meer om bepaalde vragen te stellen. Er worden geen stappen meer overgeslagen binnen een zorgproces en een proces in het lab wordt gegarandeerd volledig uitgevoerd.”

Beijen vertelt dat het platform uit meerdere vertikalen bestaat. “Wij kunnen dynamische protocollen maken, intelligente diagnostisering en interactieve richtlijnen. Doelstelling is het voorkomen van fouten en het sneller, nauwkeuriger en volledig laten verlopen van de processen.” Clinical Decision Support zit niet zoals veel kennismanagementoplossingen statisch in elkaar, maar dynamisch. “Het wordt niet geprogrammeerd maar gemodelleerd,” licht Beijen toe. “Zo kunnen de mensen van de Stichting PALGA – een van onze klanten – zelf aanpassingen doorvoeren in de interactieve instructie. Sinds de pathologen in diverse klinieken hun protocollaire verslaglegging met LogicNets maken, wordt er aanmerkelijk sneller en efficiënter gewerkt.”

Als een instelling kiest voor c, starten klant en leverancier een traject op. “Wij stellen dan voor om een complex protocol te gaan modelleren,” vertelt Beijen. “Die bouwen we dan gezamenlijk, waarna de klant de andere protocollen zelf kan doen. Dat hebben we zeer succesvol gedaan onder meer bij de Rome Foundation – een groot Amerikaans instituut – en bij de University of California & San Francisco (UCSF).”

Gerelateerde berichten...