Enorme besparingen dankzij slim datamanagement

Zettastor

Willem Linschoten (Zettastor): “Software is de toekomst”

De tijden dat hardware de inrichting en het budget van de ICT bepaalde, zijn voorbij. In toenemende mate zal de storage en daarmee het datamanagement verlopen via zogeheten software-defined oplossingen. Dit is de visie van Willem Linschoten, oprichter van Zettastor: “Alle intelligentie zal verlopen via de software, terwijl hardware commodity wordt”.

Zettastor is een snelgroeiende it-specialist op het terrein van datamanagement en storage. Zo verzorgen zij het datamanagement voor onder meer vijf ziekenhuizen en enkele zeer grote overheidsorganisaties. Zij werken met de geavanceerde datamanagement-oplossing van CommVault – volgens Gartner ‘de onbetwiste marktleider op het gebied van storage en datamanagement’. Het CommVault platform kan volledig worden opgezet, maar het kan ook uitstekend modulair worden ingezet. Als premium businesspartner van CommVault verzorgt Zettastor het gehele datamanagementtraject of delen daarvan.

Willem Linschoten, wiens ict-roots bij CommVault liggen, kan bogen op 17 jaar ervaring in datamanagement. Zettastor beschikt bovendien over een gezonde pool van CommVault Masters. Expertise die meer dan ooit nodig is. Overal, in het bedrijfsleven en binnen de zorg, explodeert namelijk de groei aan data. Mede daardoor is de beveiliging, het beheer en de beschikbaarheid van data enorm complex geworden. Aangezien juiste en tijdige digitale informatie steeds missie-kritischer wordt, kunnen ziekenhuizen het zich niet langer veroorloven het ‘er maar even bij’ te doen. Datamanagement is een vak apart, zo weet Linschoten als geen ander. “Als een gemiddeld ziekenhuis het goed aanpakt, kan met slim datamanagement op jaarbasis tonnen, zo niet miljoenen euro’s worden bespaard.”

 

Gamechanger

Veel organisaties richten hun ICT nog altijd in vanuit de hardware, wat nodeloos grote afhankelijkheden creëert en in stand houdt. Linschoten: “Denk bijvoorbeeld alleen al aan hoe de PACS’en (Picture Archiving and Communication System) een groot deel van de beschikbare budgetten verbruiken, ieder met hun eigen infrastructuur voor storage en backup. Een nachtmerrie voor beheer en portemonnee. Als bijvoorbeeld één afdeling een migratie wil doen, kunnen zij de module Clinical Archive inzetten. In plaats van de traditionele PACS silo-infrastructuur, krijgt die ene afdeling dan een leveranciersonafhankelijk archief. Een dergelijke overstap naar software-defined storage levert ongekende flexibiliteit op, stabiliteit en bovenal serieuze kostenbesparingen. Vanzelfsprekend kan dat ook organisatiebreed worden ingevoerd. Of een organisatie haar data nu on premise heeft, hybride of in de cloud maakt dan niet meer uit. Over al die hardware leggen wij als een warme deken het CommVault platform, waarna alle data kan worden gemanaged via één interface. Software is echt de toekomst. Met deze gamechanger brengt een ziekenhuis haar volledige datamanagement op orde. De intelligentie komt vanuit de software en het maakt niets meer uit of daarachter hardware draait van merk A, B of Z. Dat betekent dus dat je uit alle mogelijkheden simpelweg de goedkoopste kunt kiezen.”

 

Serieuze besparing

Vol overtuiging stelt Willem Linschoten dat Zettastor voor ziekenhuizen enorme bedragen op hun it-budget kan besparen. Helemaal wanneer die net voor een hardware-investering staan. Bij een middelgroot ziekenhuis (2700 medewerkers) organiseerden zij onlangs het datamanagement. Hierdoor kon de nieuwe dataopslag merkonafhankelijk worden aangeschaft, wat een concrete besparing van € 70.000 opleverde. Dit is slechts één voorbeeld van de vele.

 

Remote monitoring

Afgezien van de enorme kosten die een traditionele, hardware-gerichte, ict-aanpak met zich meebrengt, heeft de ict-afdeling van een ziekenhuis ook haar handen vol aan de toegenomen complexiteit van monitoring en beheer. “De systeembeheerder in ziekenhuizen moet in zijn eentje ongeveer het volledige Chinese staatscircus in de lucht houden”, weet Linschoten. “We zien dan ook dat steeds meer van onze klanten onze diensten omtrent remote monitoring en remote beheer inschakelen voor hun datamanagement. Bij remote monitoring kijken wij mee over de schouder van de systeembeheerder. Vanuit het Zettastor Service Management Center monitoren wij proactief de datamanagementprocessen, zoals backups. Wij rapporteren verstoringen en bewaken de beschikbaarheid. Hierdoor kan de systeembeheerder zijn aandacht aan andere taken besteden.”

Als de situatie daarom vraagt voert Zettastor werkzaamheden op locatie uit. Vaak zal dat niet nodig zijn, dankzij de continue bewaking van kritische componenten en parameters. Hierdoor ontstaat ook inzicht in lange termijn trendontwikkelingen, voor een nog beter proactief beheer. Standaard wordt er onderzocht waar zaken efficiënter kunnen, kosten effectiever. Alle gewenste ondersteuningscomponenten worden in een heldere SLA omschreven.

 

Remote beheer

Nog een stap verder is dat een ziekenhuis het volledige datamanagementbeheer toevertrouwt aan de experts van Zettastor. “Dat betekent”, licht Linschoten toe, “dat wij alle taken van de systeembeheerder met betrekking tot datamanagement voor het ziekenhuis op ons nemen. Kortom: volledige ontzorging van de CommVault-activiteiten. Het beheer wordt uitgevoerd door een vast team van gecertificeerde experts, volgens best practices en de richtlijnen van de leveranciers.”

Afhankelijk van de wensen van de klant kunnen remote monitoring en beheer elkaar deels overlappen. Het voert te ver om hier alle activiteiten die onder remote beheer vallen op te noemen. Belangrijk is de proactieve bewaking van de beschikbaarheid en van de dagelijkse jobs. Hierbij worden de CommVault-componenten gemonitord op operationeel functioneren, prestatie en capaciteit. Wanneer er een fout wordt gedetecteerd in een job, wordt geadviseerd hoe dit te voorkomen. Uiteraard worden eventuele verstoringen verholpen. Restore-verzoeken, upgrades, wijzigingen en patches worden uitgevoerd. Er is telefonische en on-site ondersteuning beschikbaar. Vier keer per jaar wordt er een health-check uitgevoerd van de volledige datamanagement-omgeving. Tevens wordt er ieder jaar een uitvoerige disaster recovery test gedaan. In overleg worden er periodiek rapportages opgesteld over de gewenste onderwerpen, van de groei van de disk library tot aan de resultaten van de health-checks. Evenals bij remote monitoring kijkt Zettastor bij remote beheer niet alleen naar de historie van de systemen. Er worden ook prognoses gemaakt omtrent toekomstige kosten van licenties of storagebehoeftes. De verzamelde informatie over de infrastructuur wordt op regelmatige basis geanalyseerd, om het ziekenhuis te kunnen adviseren.

 

Noodzaak

Met een software-defined aanpak als van CommVault verzekert een ziekenhuis zich ervan dat haar datamanagement op orde, beschikbaar en up-to-date is. “Dat is met het oog op de toekomst geen luxe, maar een absolute noodzaak”, stelt Linschoten. “De flexibiliteit in keuze van hardware zal enorme kostenbesparingen opleveren. Eveneens bittere noodzaak met de teruglopende budgetten. Bovendien nemen de experts van Zettastor alle zorgen omtrent implementaties, monitoring en beheer weg. Op die manier maken wij de weg vrij naar een toekomst waarin datamanagement daadwerkelijk toegevoegde waarde levert.”

Gerelateerde berichten...