Equinix: Het belang van goede interconnectiviteit

Frank van der Heijden, Director Managed Services Wquinix

In het verlengde van onze continu en explosief groeiende behoefte aan informatie, ontwikkelt het datacenter zich razendsnel. Top-end aanbieder Equinix biedt op wereldwijde schaal datacenters met het hoogste niveau aan stroomvoorzieningen, koelcapaciteiten, compliancy, veiligheid én interconnectiviteit. “Het belang van dat laatste wordt nog wel eens onderschat”, vertelt Frank van der Heijden, Director Managed Services, “terwijl het voor ons juist een belangrijke driver is.”

Connectiviteit kost normaal gesproken veel tijd, energie en geld. Een bedrijf dat contact wil maken met bijvoorbeeld Salesforce.com, Microsoft Azure, Alibaba en AWS van Amazon, moet iedere keer een telecombedrijf inhuren om al die connecties te verzorgen. En doorgaans gaat dit over aanmerkelijk meer lijnen dan de vier in dit voorbeeld. Van der Heijden: “In onze visie kan interconnectiviteit veel goedkoper en sneller. Daarom hebben wij de Cloud Exchange ontwikkeld.”

Managed Services
Equinix Nederland maakt deel uit van het internationale bedrijf. Directielid Van der Heijden heeft de managed services in zijn portefeuille. Hij legt uit dat het productenportfolio van de Equinix datacentervloer wereldwijd is geharmoniseerd. “De diensten die toegevoegde waarde leveren, stijgen eigenlijk boven de vloer van het datacenter uit. In een rack, of ‘cabinet’ zoals wij dat noemen, staat de co-locatie dienstverlening, waarbij het ijzer eigendom is van de klant. Wij organiseren de omgeving en alles wat daarbij komt kijken. Bij onze managed services verzorgen wij ook alles wat in het rack staat. Denk daarbij aan diensten als Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS). Deze diensten zijn, anders dan het wereldwijde merk Equinix, niet geharmoniseerd. Dat zou ook niet werken, omdat we willen inspelen op de verschillende behoeften per land. In Singapore, Hong Kong of Brazilië spelen op het gebied van managed services andere wensen dan in Nederland. Zo is het in Brazilië erg kostbaar voor een bedrijf om eigen apparatuur in ons datacenter te plaatsen, vanwege een extreme vorm van belastingheffing. Dus leveren onze Braziliaanse collega’s de dienst om ook de apparatuur voor de klant in te kopen, tot en met Oracle en alles erbij. Dus Equinix managed services werkt wereldwijd wel degelijk samen – op het gebied van inkoop en dergelijke – maar we harmoniseren niet.”

Cloud Exchange
Volgens Van der Heijden kun je de Cloud Exchange zien als het logische vervolg op het internet. “Het internet was puur gebaseerd op connectiviteit en het met elkaar in contact treden. Maar de cloud bevat zoveel functionaliteit waardoor ook die interconnectiviteit toegroeit naar een meer functioneel niveau. In onze datacenters zijn daarom vrijwel alle internet- en telecompartijen – soms tot 200 stuks – al geconnecteerd. Deze dienst is inmiddels wereldwijd al uitgerold op 22 Equinix-locaties. Met de recente acquisitie van Telecity zal deze wereldwijde spreiding nog verder toenemen.”
Het nieuwe aan de Cloud Exchange is dat ieder bedrijf, iedere instelling of instituut nu rechtstreeks met de functionaliteit van alle aangesloten cloud-aanbieders kan koppelen, zonder daarvoor apart lijnen aan te hoeven leggen. “Het is als het ware een enorme switch waar wij alle deelnemers aan de aanbiederskant van de cloud en de connectiviteit aansluiten met alle deelnemers aan de klantkant. Met deze ‘switch’ hebben we een dienst gecreëerd waarmee we daadwerkelijk toegevoegde waarde leveren.”
Fysiek is deze Cloud Exchange geïmplementeerd in het datacenter Equinix Amsterdam Science Park. Van der Heijden licht toe dat deze dienst niet op iedere locatie hoeft te worden geïmplementeerd. “In Nederland volstaat deze ene locatie die we beschikbaar maken met een netwerk tussen de diverse datacenters. Zo hebben wij voor alle partijen die bij ons zijn aangesloten met slechts een poort interconnectiviteit geregeld.”

Verzwaarde muren
Ook op het gebied van de andere voorname drivers excelleert Equinix. Denk aan energie en koeling. Het gezaghebbende magazine Datacenter Dynamics riep het Equinix Datacenter Amsterdam Science Park in 2013 én 2014 uit tot het meest duurzame datacenter van EMEA. “In komende nieuwbouw willen we het nóg beter doen”, zo luidt Van der Heijdens ambitie.

Qua compliancy, die andere belangrijke driver, voldoet het bedrijf aan alle denkbare certificaten van ISO en andere instanties, het BIR-normenkader voor Rijksdiensten, de TPM-verklaring evenals de kaderzettingen van NOREA.
Ook security zit in hun DNA. Grachten om de datacenters, camera’s, hekwerken, verzwaarde muren aan de kant waar een snelweg loopt, gebouwen die boven zeeniveau zijn geplaatst. Ook op it-niveau gaat dit erg ver, vertelt Van der Heiden. “We investeren substantieel in preventieve bescherming, trendanalyse en activiteiten op het gebied van Security Information & Event Management (SIEM) en anti-DDoS.” Van der Heijden is hier stellig over: “Zonder aarzeling durf ik te beweren dat ICT-infrastructuur bij Equinix Managed Services veiliger staat dan bij iedere on-premise variant. En dat geldt in het bijzonder voor de bedrijfskritische systemen van overheid en bedrijfsleven. Zelfs de imposante datacentra binnen het grootzakelijke bedrijfsleven voldoen minder aan de hyperstrenge normen en waarden die wij hanteren.”

Veilige haven
De propositie van het uitbesteden van de bedrijfskritische systemen heeft een verregaande strategische strekking. Gartner publiceerde onlangs het bericht dat 30 procent van alle CIO’s aangeeft dat ze 20 procent van hun IT in de cloud zal onderbrengen. Dit is een voorzichtige schatting, want de CIO’s geven aan dat ze liever meer zouden overbrengen, maar liefst 40 procent van hun IT. Van der Heijden verwoordt het als volgt: “Leven zonder de cloud is eigenlijk niet meer denkbaar en daarmee groeit de behoefte aan een veilige haven. Op alle datacenter-drivers lopen wij voorop in de markt. Met de Cloud Exchange wordt de drempel die veel bedrijven en instellingen toch nog vaak ervaren, weggenomen. Vaak vormen legacysystemen een drempel. Ons advies luidt dan: blijf daar maar vanaf. Laat het maar lekker staan waar het staat. Maak degelijke plannen om dat op termijn te migreren. Focus vooral op de innovatieve en flexibele systemen die de business ondersteunen en breng deze onder in de Equinix datacenters en secure ICT-infrastructuren. Want gelijktijdig kun je de innovatieve kant van je bedrijf positioneren op ons PaaS, met alle connectiviteit, veiligheid en flexibiliteit die je je maar kunt wensen.”

“Die connectiviteit maakt een belangrijk deel uit van de visie van Equinix”, vertelt Van der Heijden tot slot. “Natuurlijk zijn alle genoemde drivers voor het datacenter belangrijk, maar snelle en kostenefficiënte interconnectiviteit in en om het datacenter is eigenlijk het meest essentiële.”

 

Gerelateerde berichten...