Flexwerken met zware grafische workloads

VDI-appliance.com en NVIDIA GRID maken het mogelijk

Voor zware grafische toepassingen is geen aparte, krachtige desktopcomputer meer nodig. Dankzij de nieuwe generatie appliances van VDI-Appliance.com kunnen op elk device grafische workloads draaien. De NVIDIA GRID technologie maakt dit mogelijk zonder verlies van performance. Een uitkomst voor tekenaars en CAD-ontwerpers die locatieonafhankelijk willen werken. Maar ook voor ‘gewone’ gebruikers die bijvoorbeeld veel met video werken.

 

De basisvoorwaarde om met zware grafische workloads te kunnen werken is de aanwezigheid van een virtualisatielaag binnen de it-infrastructuur op basis van VMware ESX, Microsofts Hyper-V of XenServer. Wanneer deze laag aanwezig is, hoeft er enkel een geschikte appliance, zoals de IO-275 van VDI-Appliance.com, aan de virtualisatielaag te worden toegevoegd. Deze appliance is voorzien van NVIDIA GRID technologie.

Deze technologie is te vergelijken met de grafische kaart die door gamers wordt gebruikt in hun computer. In dit geval betreft het een kaart voor meerdere gebruikers (CAD of anderszins grafisch) binnen het netwerk. Deze moet over voldoende rekenkracht beschikken en uit de voeten kunnen met de software die ontwerpers gebruiken (1).

 

Krachtig hart

Tot voor kort ontbrak dit stukje standaard hardware, dat nodig is voor het virtualisatieproces van zwaardere grafische toepassingen. Nu heeft NVIDIA daar dus in voorzien. De NVIDIA GRID is een speciale serverkaart voor gevirtualiseerde omgevingen. Als deze kaart in een appliance van VDI-Appliance.com wordt opgenomen en van voldoende geheugen en snelle CPU’s wordt voorzien, ontstaat een krachtig hart voor het gevirtualiseerd werken met zware grafische workloads.

De VDI-Appliance ‘powered by’ NVIDIA GRID draait inmiddels bij tientallen organisaties, waaronder gemeente Capelle aan den IJssel, opleidingscentrum Innovam en Waterschap Vallei en Veluwe.

 

Veel voordelen

“Een van de voordelen van deze oplossing is dat zware grafische data nu op één centrale plek worden geconcentreerd”, vertelt Berend Stertjan van it-dienstverlener Fastbyte. Stertjan is specialist end user computing. Hij was betrokken bij veel implementaties van VDI-Appliance.com.

“Dat je die zware data centraliseert heeft vanzelfsprekend voordelen voor het beheer, maar zeker ook wat de informatiebeveiliging betreft. Je kunt nu je bestanden in het datacenter afschermen en tekenaars over de hele wereld laten werken aan die bestanden waar ze rechten voor hebben. Alle andere blijven dan afgesloten.”
Stertjan hoort vaak van ontwerpers hoe prettig ze het vinden dat ze nu overal kunnen werken, onafhankelijk van de plek van hun desktop. “Ze bevestigen bovendien dat je met deze oplossing stukken sneller werkt. De bestanden laden namelijk sneller in en de rendering verloopt sneller. Ook organisaties die veel met video werken, zoals opleidingsinstituten, media- en internetbedrijven, hebben baat bij deze snellere performance.”
Het omslagpunt waarop de investering bovenop performance- en beveiligingsvoordelen ook nog eens kostenvoordelen gaat opleveren, ligt volgens Stertjan doorgaans bij ongeveer acht gebruikers (heavy graphical users).

 

(1) VDI-Appliance.com met GRID-technologie ondersteunt onder andere AutoCAD, Revit en SolidWorks.

 

Lees ook de gast-blog posting van Berend Stertjan: http://www.iodis.nl/?p=5127

IOdis_logo_HR        Logo VDI-Appliance_contour    NVIDIAGRID_Poweredby

IOdis
Magdalenastraat 2G
3512 NH Utrecht

www.iodis.nl

Gerelateerde berichten...

X