Geo-ICT wordt volwassen discipline

videosolliciteren IT-arbeidsmarkt

Locatiedata zijn niet meer weg te denken uit de primaire en secundaire systemen van ondernemingen en overheidsorganisaties. Location intelligence wordt samengevoegd met customer intelligence en business intelligence. Het verzamelen, opslaan en gebruiken van locatiedata is net weer anders dan van andere data. Er is een nieuwe ict-discipline ontstaan die snel volwassen wordt: de Geo-ICT.

In het onderwijs is het specialisme al zichtbaar. Voor het MBO zijn binnen het ict-programma Geo-ICT-keuzedelen ontwikkeld. Op het HBO, zoals bij de Hogeschool Utrecht, is Geo-ICT een afstudeervariant.

Bij HAS Den Bosch en CAH Vilentum Almere is de nieuwe opleiding Geo Media en Design ontwikkeld. Bij Geo-ICT Opleidingen Apeldoorn kunnen diverse avondopleidingen en -trainingen worden gekozen.

Ook op wetenschappelijk niveau zijn er voldoende keuzes. Er is onder meer een Nationale Geo Informatie Minor ontwikkeld door vijf universiteiten, gehost door de Vrije Universiteit Amsterdam. De kwaliteit van het Geo-ICT onderwijs is uitstekend.

Het Geo Informatie Masters programma van de Universiteit Wageningen behoort bij de beste masters programma’s van Nederland.

 

Competentieprofiel

De opleidingen zijn hard nodig omdat veel werkgevers – bij de overheid en in de private sector – op zoek zijn naar goed opgeleide Geo-ICT’ers op alle niveaus. Het aantal studenten neemt de laatste jaren toe over de volle breedte van de opleidingen.

De studenten worden vroeg in contact gebracht met de werkgevers via GeoPlaza. Dit kunnen ook werkgevers buiten Nederland zijn. Het competentieprofiel van de Geo-ICT’er ontwikkelt zich naar een profiel waarin technische kennis en vaardigheden gaan samenvallen met kennis en vaardigheden op het gebied van klant en strategie.

 

Ontwikkelingen

Binnen de overheid worden de belangrijke Geo-basisregistraties ingericht en in gebruik genomen. Organisaties als het Kadaster, gemeenten, waterschappen en provincies zijn hier dagelijks mee bezig. Publieke dienstverlening op de kaart, met al meer dan een miljard bevragingen, is niet meer weg te denken.

TNO werkt met enorme hoeveelheden data van de ondergrond, voor divers onderzoek zoals naar aardbevingen. Er staan diverse ontwikkelingen op stapel, zoals de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2018, de 3D-doorbraak en verbinding van geo-datasets met BIM-datasets en met data van de ondergrond. Veel mooi werk aan de winkel.

 

Toekomstvisie

Het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid hebben de handen ineengeslagen om tot een geo-toekomstvisie te komen. Deze visie is vastgelegd in het visiedocument Geo Samen. In deze visie wordt het streefbeeld van 2020 gepresenteerd. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat tegen die tijd de real-time stand van Nederland is gerealiseerd.

Zo is bijvoorbeeld op elk moment het energieverbruik inzichtelijk, zodat afnemers hier flexibel op in kunnen spelen. De filedruk is afgenomen doordat de routering is afgestemd op actuele verkeers- en weersinformatie en geavanceerde voorspellende verkeersmodellen. De actuele vraag naar en het aanbod van vrijwillige en professionele zorg worden lokaal op elkaar afgestemd.

De faalkosten in de bouw zijn afgenomen als gevolg van betere en goed beschikbare gegevens. Onze voorsprong in kennis rond watermanagement is door nieuwe toepassingen van locatie-informatie verder uitgebouwd. Het geo-onderwijs behoort in 2020 tot de top van Europa.

Er moet nog hard worden gewerkt om deze visie te realiseren. De zich snel ontwikkelende Geo-ICT discipline zal hier een belangrijke steen aan bijdragen.

 Arbeidsmarktgeo.nl

 

Gerelateerde berichten...