Het belang van een goede werkplek en -houding

Uit onderzoek blijkt dat de werkhouding van 80 tot 90 procent van de Nederlanders niet goed is. Wij zitten slecht. Een verkeerde zithouding geeft de spieren in eerste instantie rust. Maar na een tijdje kan men serieuze klachten krijgen: rugklachten, zenuw- of aderafknellingen, weefselirritatie, stoornissen in de ingewanden, ademhalingsmoeilijkheden, moeite met opstaan of vermoeide ogen. Genoeg redenen om hier aandacht aan te besteden en dit te voorkomen.

 

De hierboven genoemde klachten kunnen voorkomen worden door werkplekken ergonomisch in te richten. Als de rug van de monitor naar het raam is gericht, kunt u verblind raken door de lichtinval door het raam. Staat het beeldschermoppervlak naar het raam dan heeft de reflectie van het licht op het scherm een negatief effect. Zijdelingse lichtinval kan worden tegengegaan met behulp van luxaflex of zonneschermen. Om ongemakkelijke hoofd- en lichaamshoudingen te voorkomen, is de correcte positionering van het scherm op het bureau ook van groot belang. Een monitor is optimaal gepositioneerd wanneer deze op tenminste 50 centimeter afstand centraal in uw blikveld staat. Daarnaast bevindt de bovenste beeldschermregel van de monitor zich onder ooghoogte. Wanneer de zichtlijn loodrecht op het midden van het schermoppervlak staat, bevinden de ogen en oogassen zich in de optimale rustpositie.

 

Vereisten voor beeldschermen

De monitor vormt vaak het centrale element van een werkplek. Voor werken op een beeldscherm is het doorslaggevend dat scherminhoud goed leesbaar en duidelijk zichtbaar is, zonder dat u een ongemakkelijke houding hoeft aan te nemen. Ze moeten dus flexibel geplaatst kunnen worden, zodat aan alle lichamelijke vereisten wordt voldaan. De monitoren van EIZO beschikken over een flexibel instelbare voet. Dit biedt u diverse mogelijkheden. Zo kunt u de hoogte, de kijkhoek en de rotatie naar wens instellen, zodat de monitor in de ideale werkstand staat. Gevolg: u krijgt minder last van de nek en ogen, waardoor het werk beduidend efficiënter en minder inspannend zal verlopen.

 

Voorkom vermoeide ogen

Daarnaast zijn de monitoren van EIZO voorzien van slimme ergonomische kenmerken, zoals niet-reflecterende ontspiegelde schermoppervlakken en flikkeringsvrije weergave. Ook past de schermweergave zich automatisch aan veranderend omgevingslicht aan, zodat u voortdurend optimaal zicht heeft op de scherminhoud. De uitstraling van blauw licht door een monitor heeft ook veel invloed op uw biologische klok en ogen. De Paper-modus op de monitoren van EIZO simuleert het aangename contrast van afgedrukte documenten en zorgt voor een vermindering van de hoeveelheid blauw licht. Daarnaast bevat onze ScreenManager Pro software een Circadian Dimming functie. Deze functie bepaalt de verandering in kleurtemperatuur van het scherm gedurende de dag. Als de avond nadert, wordt de kleurtemperatuur verlaagd. Hierdoor vermindert de emissie van blauw licht uit de monitor. Dit spaart de ogen bij het kijken naar de monitor.

 

Meer informatie? Neem vandaag nog contact op met EIZO voor een vrijblijvende afspraak en/of testopstelling via 040-7600360 of info.nl@eizo.com.

 

 

Gerelateerde berichten...

X