Hoe gaat uw imaging strategie het verschil maken?

Empower your imaging system

 

Imaging speelt een sleutelrol in de kwaliteit van zorgverlening aan patiënten. Snelle toegang tot beelden, harmonieuze integratie met het EPD en het eenvoudig delen van beelden met content tussen verschillende medische specialismen zijn belangrijk voor betere diagnostiek en snellere behandeling. De patiënt maakt al lang deel uit van een online Health Ecosysteem, ontstaan door de groeiende interactie tussen arts en patiënt, met het volledige spectrum aan zorgaanbieders en sociale patiëntenportalen. Het ontsluiten van patiëntinformatie in een overzicht inclusief beelden, transformeert het diagnostiek proces van onderzoek-gedreven naar patiënt-gedreven. De patiënt, die in toenemende mate de interactie zoekt, vraagt om een Enterprise Systeem waarbij beelden en content snel en altijd beschikbaar zijn voor de zorgprofessional.

PACS-en kennen we al sinds de jaren 90. De eerste revolutie in die markt was de overgang van analoge film naar digitale beelden: een enkelvoudige oplossing nog binnen radiologie. Daarna kwamen er webbased systemen die het mogelijk maakten om informatie eenvoudig uit te wisselen met clinici binnen het ziekenhuis en met zorgverleners in de regio. Beelden en ECG’s stonden echter nog altijd in een veelvoud aan gesloten systemen die met een eigen formaat werkten, simpelweg omdat de techniek open systemen nog niet faciliteerde.

Die tijd is nu voorbij. We staan aan de vooravond van de derde Imaging-revolutie: het doorbreken van de barrières tussen verschillende PACS-systemen en deze samenbrengen in één sharing Enterprise Systeem, gebaseerd op open standaarden. Er zijn verschillende marketingnamen, zoals Vendor Neutral Archive (VNA), Enterprise Image Management (EIM)-systeem, Application Independent Clinical Archive (AICA) en Vendor Agnostic Image Archive.

What’s in a name?

Het gaat niet om de benaming, maar om wat je ermee wilt bereiken. Een Enterprise Systeem brengt alle imaging objecten en klinische content samen. Zo’n systeem levert functionaliteit aan het hele ziekenhuis en daarbuiten. Van oudsher was een PACS primair een systeem voor de radioloog. Later gingen ook andere medische specialismen ermee werken, zonder dat de functionaliteit op hen werd toegespitst. Daarin onderscheidt een Enterprise Systeem zich van een PACS: in functionaliteit en logica. Dit komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede. PACS’en vormen de traditionele kerncomponenten nu enterprise viewers, open archive en enterprise workflow in feite een upgrade krijgen: het Enterprise Systeem. Betrouwbare PACS-leveranciers kunnen de taak een dergelijke upgrade te realiseren, met glans doorstaan. De meeste CIO’s in Nederland kiezen dan ook voor een upgrade-pad met een PACS-leverancier. Waarom deze juist zo geschikt is? Leading technologie wordt steeds meer vermarkt door specialistische partijen, zoals Sectra. Kleiner, maar wel wereldwijd geroemd om de hoogste klanttevredenheid (KLAS).

Waar te beginnen?

Doorslaggevend in het bepalen van uw Imaging Strategie is om eerst met collega’s te praten, die al eens zo’n implementatie hebben doorgemaakt. Er zijn veel ict-managers, beheerders, gebruikers en specialisten met een ict-achtergrond, die hun ervaring graag willen delen. Best practise geeft een bewezen route aan. Ook ervaringen met de vaak te rooskleurig afgeschilderde business cases. Vaak worden interne ict-resources opgeslokt door de EPD en fusietrajecten, waardoor er geen tijd is voor dit soort innovaties. Reden waarom ziekenhuizen nog een beperkte rol hebben in het online Health Ecosysteem. Steeds meer zorg gaat over naar de eerste en ‘anderhalve’ lijn. Uw Imaging Strategie heeft dus ook te maken met de gunst om de klant. Kijk ook naar de nabije toekomst, want Enterprise Systemen leveren tevens een schat aan advanced imaging data. Dit leidt tot initiatieven om van reactieve naar proactieve zorg te gaan. Ook behandelresultaten rondom oncologie hebben de interesse van patiënten. Verder is aandacht voor de uitrol van een strategie van belang, want een gefaseerde start kan weleens verstandiger zijn dan een risicovollere big bang-benadering.

Workflow en geïntegreerde diagnostiek

De belangrijkste driver en grootste meerwaarde van een Enterprise Systeem is het voorzien in de juiste workflow voor dokter en patiënt. Die workflow heeft een grote impact op de kwaliteit van zorg: er valt in de overdracht tussen afdelingen niets meer tussen wal en schip. Het inrichten van die workflows is een vak apart. Dit vergt diepgaande kennis van de werkwijzen van de diagnostiekafdelingen zoals cardiologie, radiologie, pathologie en oogheelkunde. Alsmede kennis van de informatie die andere specialismen nodig hebben om tot een snelle en goede diagnose te komen. Hoe beter een leverancier in deze materie is ingevoerd, hoe meer rendement een ziekenhuis uit een Enterprise Systeem zal halen. Immers, een goede inrichting van workflow en integratie van de diagnostiek (INDI) is bepalend voor de kwaliteit en efficiëntie van zorg. Als medisch specialisten op het juiste moment de juiste informatie panklaar krijgen aangeleverd, kunnen zij zich focussen op het stellen van precisiediagnoses met hulp van clinical decision supporttools (CDS).

Randvoorwaarden

CIO’s die zich oriënteren op een Enterprise Systeem moeten erop letten dat het aan een aantal randvoorwaarden voldoet. In de eerste plaats natuurlijk de performance. Geen enkele medisch specialist zit te wachten op een imaging systeem dat traag reageert. Verder moet het systeem zeer stabiel zijn. Bij een storing kan een groot deel van het werk in het ziekenhuis stilliggen. Dat betekent torenhoge kosten en forse risico´s aangaande patiëntveiligheid. Uiteraard dient de security op orde te zijn. Het systeem bevat immers zeer privacygevoelige data. En tot slot moet het systeem zich eenvoudig laten upgraden en dankzij open standaarden simpel te koppelen zijn met andere systemen, zoals het EPD.

Ziekenhuizen die hun imaging onder de loep nemen, doen er verstandig aan om te kijken naar wat ze al in huis hebben. Ga te rade bij bestaande leveranciers, ga kijken in andere ziekenhuizen en gebruik uw leverancier als sparring partner. Zo brengt u de risico’s van een upgrade terug tot het absolute minimum.

Let ook op voor de ‘neutrale componenten trend’. De ultieme vendor agnostische aanpak is voor sommigen een missie op zich, maar is een groot aantal neutrale vendoren in zo’n kritische omgeving wel verstandig? Wie draagt de eindverantwoordelijkheid voor zo’n belangrijke samengestelde oplossing?

 

 

Succesprojecten in de praktijk, de mensen maken het verschil!

“In grote projecten heb je vaak te maken met tijdsdruk en met situaties die gedurende het project veranderen. Daarom is het belangrijk dat je leverancier met je meedenkt en zich flexibel opstelt. Wij hebben van deze implementatie geleerd dat de meerwaarde niet alleen zit in de functionaliteit van het systeem, maar vooral in een goede relatie en samenwerking met de leverancier.”
Projectleider René Degens IJsselland Ziekenhuis.

“We hebben voor de drie Treant ziekenhuislocaties drie verschillende PACS-systemen teruggebracht tot één Enterprise Platform. Het systeem geeft de artsen in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal direct toegang tot alle beelden en maakt locatie-onafhankelijk werken mogelijk. Patiënten kunnen eenvoudig over de drie locaties gevolgd worden. Met dit systeem hebben we de basis gelegd voor de toekomst.”
Projectleider Gertjan Schutten Treant Zorggroep

Imaging IT Solutions Benelux

Bas Nederlof, Sales Director Imaging IT Solutions Benelux

Bas Nederlof, Sales Director Imaging IT Solutions Benelux

Gerelateerde berichten...