Kan het Waterbeheer nog beter? Zeker wel, vindt Realworld

Het beheer van een waternetwerk is een wereld op zich, met zijn geheel eigen problematiek. Een waterbeheersysteem als WaterOffice van Realworld Software Products helpt om efficiënter en energiezuiniger om te gaan met dat kostbare goedje: water. CEO Tiny Nuiten: “Ik geloof dat wij in Nederland miljoenen, zo niet miljarden euro’s kunnen besparen.”

Realworld Holding is opgebouwd uit elf autonome organisaties die wereldwijd opereren. Twee van die organisaties zijn in Nederland (Culemborg) gevestigd: Realworld Systems en Realworld Software Products (RWSP). Systems levert diverse services aan het bedrijfsleven en overheidsorganisaties, met name in de Benelux, om ict-problematiek met betrekking tot Spatial (ruimtelijk) Assetmanagement op te lossen. Wij spreken met Tiny Nuiten, CEO van, RWSP, het andere bedrijf. Hij licht het begrip Spatial Assetmanagement toe: “Met de software die wij ontwikkelen en de diensten die wij verlenen, helpen wij klanten meer inzicht te krijgen in de elementen van hun netwerk – energienetwerken (elektriciteit en gas), waternetwerken en telecomnetwerken. Wij analyseren de SCADA- en andere monitoring van alle ruimtelijk gepositioneerde onderdelen van het netwerk, de assets.”

WaterOffice is een van de vele producten van RWSP.

 

WaterOffice

Een waternetwerk in Australië kampt met volledig andere zorgen dan één in Nederland. “In Australië is er bijvoorbeeld veel te weinig water,” vertelt Nuiten. “Daar is het weglekken van water een belangrijk issue, terwijl dat in Nederland niet of nauwelijks speelt. Dankzij de inzet van WaterOffice bespaart een Australisch waterbedrijf per jaar 1,2 miljard liter water. In India – waar eveneens een tekort aan drinkwater is – leidt de inefficiëntie van het watersysteem tot een verlies van ruim 40 procent van het drinkwater. In New Orleans zijn de leidingen in de grond zodanig verouderd dat 10 tot 20 procent van het water gewoon uit het leidingnetwerk weglekt. Alles wat met water te maken heeft – open water, hemelwater, grondwater, waterleidingnetwerken, riolering, drainage, irrigatie, distributie – kan worden beheerd in WaterOffice. Met het systeem kun je veel strategischer keuzes maken op een proactieve manier. Wanneer gaan we een reservoir volpompen? Wanneer zetten we pompen aan? Hoelang moeten ze draaien? Ook kun je dankzij de analyse van de monitoringdata het energieverbruik aanzienlijk naar beneden brengen.”

 

Knowhow

Een van de doelstellingen van RWSP met Spatial Assetmanagement is dat hun klanten de ISO 55000-norm behalen. “Onze software helpt hen om aan die standaard te kunnen voldoen,” aldus Nuiten. “Met WaterOffice lossen we 90 tot 95 procent van de problematiek die er op ict-gebied speelt binnen die waterschappen op. Bovendien sluit het aan op de meest gebruikte systemen bij de waterschappen. Ons Nederlandse waternetwerk is goed, maar wel enigszins verouderd. Om het in stand te houden is het belangrijk dat hier vanuit de overheid meer aandacht voor komt. We hebben zoveel knowhow op het gebied van watermanagement dat onze expertise wordt ingehuurd bij een overstroming in Amerika. Tegelijkertijd dreigen we het onderhoud van onze eigen netwerken een beetje te verwaarlozen. Iedere druppel die naar beneden valt in Nederland is voor ons een parameter, waar we van kunnen leren. Door de integratie van onze software met een SCADA-systeem kunnen we goede risicoanalyses maken. Zo weten we hoe lang een bepaald element in bijvoorbeeld een pijpleiding goed blijft functioneren, en wanneer er welke investering moet worden gedaan om storingen te voorkomen. Door monitoring te integreren met analyse kan de levensduur van een netwerk of onderdelen daarvan absoluut worden verlengd.”

 

 

 

Gerelateerde berichten...