Laten we de toekomst over aan deskundigen?

In de loop der eeuwen hebben knappe koppen voorspellingen gedaan over tal van vernieuwingen en ontwikkelingen in de toekomst. Soms zaten ze in de goede richting, maar vaker sloegen ze de plank mis. Het boek Alles wordt anders. Of toch niet? bevat 150 voorbeelden van toekomst-voorspellingen die anders uitpakten. Aan bod komen 150 pijnlijke prognoses op de gebieden cultuur, wetenschap en maatschappij, gedaan door mensen die beter hadden moeten weten.

Albert Einstein dacht dat we nooit gebruik zouden kunnen maken van atoomenergie. Volgens de directeur van IBM was er in de wereld slechts plaats voor vijf grote computers. Shakespeare, The Beatles, Verdi en de Volkswagen Kever: het zou nooit wat worden of we zouden ze snel vergeten. In Nederland twijfelde Philipsdirecteur Jan Timmer aan het nut van de cd, vond minister-president Colijn in 1936 dat we rustig konden gaan slapen en dacht Nina Brink dat ze van World Online een wereldspeler kon maken.

Hoe kwamen deze mensen tot hun uitspraken en welke wending nam de werkelijkheid? In Alles wordt anders. Of toch niet? schetsen Jürgen Brater en Peter Smit de context. In haar inleiding adviseert Willemijn Rinnooy Kan voortaan ook de jonge garde te laten meedenken over hun toekomst. Die voelt namelijk niet de lasten van oude waarden. En om het boek compleet te maken, geven vijf bekende Nederlandse trendwatchers – Vincent Everts, Hilde Roothart, Wiebe de Jager, Andrea Wiegman en Ruud Veltenaar – ons hun visie op de toekomst. Daar kunnen we ze over enkele jaren op afrekenen, beloven ze.

Paperback 176 blz. met illustraties, geschreven door Jürgen Brater en Peter Smits.  Isbn 97 894 90848 996, nur 600. Meer informatie op www.alleswordtanders.nu.

‘Alles wordt anders. Of toch niet?’ Is te koop als boek (16,95 euro) en als e-book (12,95), via internet en in de boekwinkel.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...

X