Maak uitwisselen van medische gegevens weer simpel

Zo’n beetje elke dag ontstaan er nieuwe samenwerkingen tussen zorginstellingen. Niet vreemd, want vanuit VWS wordt hier actief op gestuurd. Ook verzekeraars geven met hun inkoopbeleid een flinke duw in die richting. Dit heeft grote invloed op de manier hoe de zorg wordt verleend, maar ook op de uitwisseling van data.

De zorginstelling anno nu is onderdeel van een steeds groter wordende keten, die nauwelijks nog regionale afbakening kent. Zo verwijzen poliklinieken en zorgverleners vaker door naar gespecialiseerde ziekenhuizen en besteden laboratoria onderzoeken bij elkaar uit. Ook de verschuiving van zorg van tweede naar eerste lijn en de ketenzorg zijn hiervan voorbeelden. In al deze gevallen geldt dat de samenwerking soepeler verloopt als zorgverleners in staat zijn data op elektronische wijze met elkaar uit te wisselen. Uiteraard op een veilige wijze.

Tevens maakt de patiënt meer en meer een actief onderdeel uit van de zorgketen. Gesteund door de opkomst van Internet of Things, eHealth en Persoonlijk Gezondheidsdossiers (PGD) beschikt die vaker digitaal over eigen medische data en wil deze delen met de zorgverleners. In de toekomst zullen deze ontwikkelingen alleen maar verder groeien en is er nog meer behoefte aan het snel, veilig en elektronisch uitwisselen van medische data.

 

Zorgcommunicatie

VANAD Enovation is al jaren hét vertrouwde aanspreekpunt voor zorginstellingen bij elke vorm van gegevensuitwisseling en systeemintegratie, zowel intern, transmuraal als met de patiënt. Wij onderscheiden ons door het leveren van een compleet productportfolio en specialistische kennis voor het koppelen van informatiesystemen en (medische) apparaten en het uitwisselen van medische gegevens. Door onze positie als marktleider op het gebied van zorgcommunicatie (meer dan 12.000 aangesloten zorgorganisaties, meer dan 250 verschillende systemen gekoppeld) hebben wij een sterke invloed op de Zorg ICT en daaruit voortvloeiend ook (indirect) op de zorg en de patiënt.

Op het gebied van transmurale uitwisseling en het delen van medische gegevens zijn er in Nederland meerdere infrastructuren voorhanden. Elk met zijn eigen karakteristieken en toepassingen. Juist daarin zit ‘m de ‘truc’. Voor succesvolle uitwisseling van gegevens is het cruciaal dat per case de juiste keuze wordt gemaakt. Infrastructuur klinkt misschien niet zo spannend, maar het heeft totaal geen zin om hier het wiel opnieuw uit te vinden. Bovendien is er nu al heel veel mogelijk op het gebied van data-uitwisseling. Mits de keuzes slim gemaakt worden. Wij helpen zorginstellingen hierbij door met hen de juiste keuze te maken.

Met onze diensten ondersteunen wij, als enige partij, alle zorg-infrastructuren en koppelen wij deze aan elkaar voor totale zorgcommunicatie. Hierdoor heeft de zorgverlener een totaaloverzicht van beschikbare én relevantie informatie.

 

XDS as a Service

Een belangrijke infrastructuur om medische data mee uit te wisselen is XDS, een IHE profiel. XDS maakt gebruikt van internationale standaarden en is de meest moderne, proven, manier voor het delen van medische informatie. Als dé partij voor zorgcommunicatie hebben wij dan ook deze zomer onze eigen XDS as a Service (XDSaaS)-dienst gelanceerd. Deze nieuwe dienst is een aanvulling op ons succesvolle zorgcommunicatieplatform waarvan producten zoals Cloverleaf, ZorgMail en lspConnect deel uitmaken. Net als ZorgMail wordt XDSaaS gehost in ons eigen gecertificeerde (ISO27001 en NEN7510) Nederlandse hostingcenter.

Wij bieden zorginstellingen een compleet eigen XDS-infrastructuur, in de Cloud, met alle voordelen van een SaaS-dienst: laagdrempelig, eenvoudig schaalbaar, lage beheerlasten en altijd up-to-date. De aanmeldende systemen (blijven) staan in de zorginstelling. In het geval van een beeldenarchief (PACS) blijven ook de beelden lokaal staan. De documenten die uitgewisseld worden, zijn geplaatst in de XDSaaS-cloudomgeving, evenals de verwijsindex en de benodigde logging. Ook is onze software flexibel genoeg om XDSaaS te installeren in een private cloud of lokaal bij de zorginstelling. De switch tussen lokaal naar de cloud is eenvoudig te realiseren, zodat er geen desinvestering plaatsvindt.

In de huidige XDS-infrastructuren wordt vaak het documentvolume gebruikt om de prijs te bepalen. Wij volgen deze trend niet. Het is namelijk binnen een zorgtraject niet bekend hoeveel historie er belangrijk is, en als zorgverlener wil je zo volledig mogelijk zijn en alle relevante informatie aan collega’s aanbieden. Dit biedt voordelen voor de zorgverleners, een compleet dossier zonder allerlei handmatige ‘aanmeldacties’. Zonder zich daarbij (financiële) zorgen te maken over de volumes die zij plaatsen in de eigen infrastructuur.

 

Medicatieveiligheid

Voor optimale medicatieveiligheid is het van belang dat de voorschrijvend arts over alle relevante informatie beschikt tijdens het voorschrijven van de medicatie. Het actuele medicatieoverzicht is echter (nog) niet beschikbaar via de XDS-infrastructuur, maar wel via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Doordat wij de XDS- en LSP-infrastructuren laten samenkomen, ontstaat voor de arts het complete beeld van de patiënt, met zowel medicatiegegevens als andere medische gegevens zoals labuitslagen, brieven en beelden.

Als leverancier van zorgcommunicatie hebben wij XDSaaS naast het LSP reeds gekoppeld met andere it-oplossingen/infrastructuren. Op die manier kan bijvoorbeeld de huisarts op veilige wijze een bericht ontvangen, waarin hij op een linkje kan klikken om een beeld via XDS te bekijken. Of direct vanaf de patiëntenkaart in het eigen huisartsinformatiesysteem de viewer openen en, zonder opnieuw in te loggen (SSO), de beelden van de betreffende patiënt bekijken. Ook kunnen zorgverleners vanuit hun eigen informatiesysteem communiceren naar de XDS-infrastructuur.

 

Landelijk uitwisselen

Nederland telt inmiddels een aantal regionale XDS-infrastructuren waardoor aangesloten zorginstellingen medische informatie (beelden, verslagen en uitslagen) met elkaar uitwisselen. Deze zijn veelal door ons geïmplementeerd. Zo hebben wij ruime ervaring opgedaan met XDS bij 25 instellingen in zes verschillende XDS-regio’s en gezien wat beter kan én moet.

Onze visie is dat elke zorginstelling zijn eigen XDS-infrastructuur heeft en regioscheidingen hierdoor niet meer van toepassing zijn. De eigen XDS-infrastructuur wordt door middel van een Gateway gekoppeld aan andere, bestaande XDS-infrastructuren. Hierdoor ontstaat er een landelijke XDS-dienst en kunnen zorgverleners die, uiteraard na toestemming van zorgverlener en patiënt, aansluiten, met alle andere aangesloten zorgverleners in het land gegevens uitwisselen. Dus geen aparte fysieke netwerken meer die allemaal met elkaar moeten koppelen.

Op deze wijze kunnen wij er met XDSaaS voor zorgen dat er een grote hoeveelheid medische content beschikbaar is die ertoe doet en door een groot volume aan zorgverleners wordt gebruikt. Zonder een dergelijke goed functionerende omgeving biedt XDS voor gebruikers naar onze mening onvoldoende waarde.
Ervaar XDSaaS zelf

Bezoek voor een uitgebreide demo onze stand op het IHE-jaarcongres / MIC op 29 oktober 2015 om inzicht te krijgen in de mogelijkheden die wij kunnen bieden, zoals: het gemakkelijk ontsluiten van de huidige applicaties, de diagnostische viewer, de LSP-connectiviteit en de cumulatieve labuitslagenviewer.

 

Gerelateerde berichten...