Meldplicht datalekken: voorkom hoge boetes

Eric Bruseker, Solution Advisor Security & Identity
Eric Bruseker, Solution Advisor Security & Identity

Per 1 januari 2016 wordt de nieuwe nationale en Europese wet- en regelgeving omtrent gegevensbescherming van kracht. Een meldplicht bij datalekken vormt daarbij de kern, maar wat komt er nu op ons af?

Een vraag die Agile Software regelmatig ontvangt is: ‘Waar moet ik beginnen?’. Veel (security)fabrikanten doen voorkomen dat u met een technologische oplossing al voldoet aan de nieuwe wetgeving. Ook wordt er geroepen dat wanneer u ‘uw best heeft gedaan’ u de dans wel ontspringt en daarmee hoge boetes voorkomt. Hierbij een waarschuwing: beide uitspraken zijn onjuist!

Goed securitybeleid
Security is vanuit historisch oogpunt terechtgekomen bij de it–afdeling. Maar met de meldplicht datalekken draagt de bestuurder de verantwoordelijkheid. Daarmee is security niet uitsluitend iets dat u technisch kunt afdichten, maar wat gevolgen heeft voor de gehele organisatie. Denkt u eens na over de volgende facetten:

 • Beleid
 • Organisatie
 • Mensen
 • Technologie

Risicoanalyse
Nu is het een goed moment voor bestuurders om een risicoanalyse uit te voeren om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Daarbij zijn de volgende vragen essentieel: ‘Hoe groot is de kans op datalekken in mijn organisatie?’ ‘En wat wordt er gedaan om dit te voorkomen?’

Agile Software biedt een (betaald) assessment aan, waarin de volgende facetten aan bod komen, zodat uw organisatie goed voorbereid is op de nieuwe wetgeving.

 • SBC Managementsysteem: tooling waarmee u overzicht en inzicht krijgt in uw organisatie, processen, verwerking van persoonsgegevens en andere bedrijfsobjecten.
 • Weerbaarheidscheck: een quick-scan waarbij de aansprakelijkheids- en kostenrisico’s inzichtelijk worden gemaakt.
 • Threat Analysis Scan: inzicht in alle uitgaande informatie via web en email.
 • Driedaagse cursus: waarbij u de wetgeving leert begrijpen en leert welke stappen er ondernomen moeten worden om goed voorbereid te zijn op de nieuwe wetgeving.
 • User Awareness (E-Learning): eindgebruikers bewust maken van de risico’s en hun rol. Hoe voorkom je datalekken?
 • Project Management: begeleiding rondom het gehele traject.
 • Adviesrapport: over het beleid, de processen en de technologie binnen uw organisatie.

Daarnaast organiseren wij regelmatig een informatiesessie over de nieuwe wetgeving.

Over Agile Software

Agile Software is expert op het gebied van softwarelicenties en ondersteunt bij advies, inkoop en beheer. Het team van Solution Advisors helpt organisaties bij het realiseren van hun bedrijfsdoelstellingen door functionele en technische vragen te vertalen naar passende technologische oplossingen.

Dit doen wij aan de hand van thema’s als Hybrid Cloud, Security & Identity, Big Data & Analytics, Computing Everywhere en Software Asset Management.

Daarnaast begeleiden wij organisaties bij de stap richting de Cloud. Dit doen wij aan de hand van inspiratiesessies, workshops, assessments en een bezoek aan ons Experience Center.

agile comparex logo

 

 

Gerelateerde berichten...

X