Netwerkmonitoring: onmisbaar in iedere efficiënte organisatie

Vrijwel ieder bedrijf is afhankelijk van een degelijk netwerk en werkende verbindingen. Bijvoorbeeld bij verkoop via internet of samenwerken in de cloud: we vinden het de normaalste zaak van de wereld. Je merkt de afhankelijkheid pas als het een keer níet werkt. De webshop is uit de lucht, de verbinding loopt vol of de cloudomgeving is onbereikbaar. Dan staan er cruciale processen stil. Belangrijk dus om uw netwerk scherp in de gaten te houden. Dat kan met netwerkmonitoring.

Het netwerk is voor veel bedrijven de levensader. Langs dit kanaal komen de opdrachten binnen en worden processen aangestuurd. Ook telefonie gaat steeds vaker via hetzelfde netwerk. Voor de continuïteit is het netwerk dus van groot belang. Hierbij geven we drie redenen om de monitoring van uw netwerk te regelen.

Pro-actief in plaats van reactief

Netwerkmonitoring stelt u in staat om problemen op te lossen voordat ze zich aandienen. Is er een switch overbelast? Genereren pc’s ’s nachts ook data? Heeft de hele organisatie last van traagheid omdat een medewerker grote bestanden aan het downloaden is? Al deze zaken neemt u direct waar via de monitoring. Zo kunt u tijdig onderdelen vervangen en bottlenecks oplossen. U acteert niet als een probleem ontstaat, u voorkomt problemen.

Houd de snelheid erin

Met goed afgestelde monitoring ontdekt u vertragende factoren razendsnel. U ziet waar het systeem hapert en war trage onderdelen zitten. Falende onderdelen hebben niet altijd direct invloed op andere processen, maar belasten het netwerk onnodig. Netwerkmonitoring is als een detective: niets ontgaat het oog van de monitor. Met iedere naar wens ingestelde interval krijgt u informatie uit het netwerk. Met deze informatie kunt u beslissen welke actie passend is. Trage of kapotte onderdelen vervangt u. Zo houdt netwerkmonitoring de snelheid erin!

Zorg voor continuïteit

IT is ondersteunend aan de organisatie als geheel. In het merendeel van de hedendaagse bedrijven zijn IT-processen de levensader van de business. Hierdoor is continuïteit geen wens maar een harde eis. Om grip te houden op alle diverse componenten in het netwerk, is monitoring cruciaal. U krijgt direct een melding over een vollopende internetverbinding of een overbelast WiFi-netwerk zodat u gelijk adequaat kunt optreden. Zo voorkomt u onderbreking van essentiële bedrijfsprocessen. Dat kan een flinke besparing zijn, als u nagaat wat stilstand kost.

E-book netwerkmonitoring

Dit zijn maar drie redenen om netwerkmonitoring serieus te nemen. Lees verder in ons e-book op lagarde.nl.

Gerelateerde berichten...

X