De noodzaak van digitale transformatie

Azure-IT is klaar voor de toekomst

Nog altijd kent de zorgsector enige koudwatervrees voor de cloud. Voornamelijk vanwege het beeld dat men de grip op privacygevoelige informatie kwijt is. Toch is het volgens Hiddo de Vreeze (Azure-IT) een kwestie van tijd dat de ene na de andere instelling kiest voor de vele voordelen. “Binnen deze digitale transformatie ligt de hybride constructie dan het meest voor de hand.”

Azure-IT is gespecialiseerd in Azure, het publieke cloud-platform van Microsoft. Het team heeft in andere dienstverbanden haar sporen ruimschoots verdiend in dienstverlening rondom Microsoft. Ze zijn al jarenlang Gold Partner. Bij het ‘onboarden’ van instellingen naar de cloud is het bedrijf helemaal ingevoerd in de hybride constructie. Volgens Hiddo de Vreeze, CEO en mede-oprichter van Azure-IT, gaan maar weinig instellingen 100 procent de cloud in. “Het zijn vooral de kleinere bedrijven tot ongeveer 50 man. Grotere organisaties blijven altijd iets on premise houden. Delen die niet in de cloud kunnen om technische (legacy) of juridische (privacy) redenen of waar ze zich gewoon niet goed bij voelen. Daarom is het zo belangrijk om de hybride vorm tot in de finesses te kennen en te beheersen.”

Azure-IT is dan ook gespecialiseerd in iedere denkbare hybride vorm, zie het kader.

 

Azure Stack

In de vorige editie van ICT/Zorg introduceerde Azure-IT zich bij het grote publiek. Met Azure Stack kunnen ook ziekenhuizen en GGZ’s de voordelen van de cloud naar zich toetrekken. De hardware staat dan in het datacenter van Azure-IT, maar heeft het karakter van een private cloud. Rondom de koppeling met Azure als CSP (cloud service provider) levert Azure-IT alle denkbare diensten, van het up-to-date houden van het platform tot aan het beheer van de volledige infrastructuur. Iedere zorginstelling heeft bepaalde data die onder geen beding in de publieke cloud terecht mag komen. Voor andere niet privacygevoelige data, steekt dat veel minder nauw. Dankzij de koppeling tussen Azure Stack en Microsoft Azure, kan de data die absoluut on-premise moet blijven eenvoudig daar blijven. Risicoloze data kan dan naar een publieke omgeving. Daardoor ben je beter dan ooit schaalbaar. Er zijn diverse varianten mogelijk, zoals hardware via een colocatie-dienst, tot aan financiering of leasing voor wie (een deel van) ‘het ijzer’ per sé in eigen huis wil houden. Waar de hardware ook staat, Azure Stack levert het beste van twee werelden, publiek en private, met absolute controle over de data.

Voor partijen die Azure Stack toch niet aandurven, biedt Azure-IT Azure Pack aan. Anders dan bij Stack is er bij Pack geen directe koppeling met het Microsoft cloud-platform. Bij Stack is de volledige dienst weliswaar al beschikbaar, bij Pack moet het alsnog met de hand worden opgebouwd.

 

Inspirerend

Om de digitale transformatie bij zorginstellingen optimaal te kunnen ondersteunen, moest Azure-IT uiteraard ook zelf door die transformatie heen. Vanuit hun roots als system integrator – die teruggaan tot vóór het cloud-tijdperk – zijn de specialisten van Azure-IT inmiddels volledig getransformeerd naar Cloud Service Provicer (CSP). De Vreeze vertelt over zijn laatste bezoek aan de Microsoft Inspire begin juli in Washington D.C. “Er was veel aandacht voor business applications. Microsoft zet een platform neer, waar wij als partner onze intellectual property op kunnen bouwen. Dus wij gaan als IP-bouwer een onboarding proces initiëren, met manageability, het updaten van security appliances en gewoon kwaliteit. Met name op het gebied van kwaliteit onderscheiden wij ons. Dankzij die programmeermodules kunnen wij de processen rondom de businessapplications van een klant in kaart brengen en vertalen richting de cloud. Wie een applicatie in Azure wil plaatsen, moet daar vaak iets tegenaan bouwen om het optimaal te laten werken. Dat moet je in .Net kunnen schrijven, dus de systemengineer van nu is over drie jaar een halve programmeur.”

Het ging daar in Washington alleen maar over de digitale transformatie van de partners en van Microsoft zelf. “Alles was cloud daar”, vertelt De Vreeze. “Microsoft heeft haar hele organisatie veranderd, met het oog op deze digitalisering. Het is voor mij duidelijk: wie dat migratieproces niet aan kan, zal het heel erg moeilijk krijgen.”

 

Microsoft P-Seller

Azure-IT is ook lid geworden van het Microsoft P-Seller programma. P-Seller, in de woorden van Microsoft, is ‘een selecte groep uit de elite van Microsofts partner community. Hun focus is het versterken van Microsofts interne team van technologische specialisten. Het high performance team kan de volledige partner-based resources aanspreken, zodat klanten optimale ondersteuning krijgen bij hun integratiebehoeftes.’ Volgens De Vreeze heeft dit lidmaatschap vele voordelen, waaronder toegang tot het Microsoft-intranet waarmee een schat aan technische informatie bereikbaar wordt. “Onze Microsoft Azure Cloud Architect, Dennis de Roo, is momenteel heel erg hard aan het studeren om P-Seller Architect te worden. Daarnaast worden nog eens twee technisch specialisten uit ons team toegelaten tot dit exclusieve programma. Niet alleen kunnen we zelf onze klanten van dienst zijn met deze verregaande expertise, maar we kunnen ook door Microsoft zelf worden ingehuurd om bedrijven bij te staan.”

 

Roadmap

Azure is klaar voor de verwachte toestroom van instellingen die klaar zijn de onboarding naar de cloud te maken. “Wij zijn twee jaar geleden met onze eigen digitale transformatie begonnen en liggen keurig op schema”, vertelt De Vreeze. “Ik geloof dat het geen keuze meer is. Misschien dat bedrijven nog een paar jaar krijgen om deze omschakeling door te voeren, maar tegen 2021, 2022 moet je echt om zijn. Wij zijn infrastructuur experts en hebben de omslag gemaakt van system integrator naar CSP met diverse diensten. Cloud, on premise en private, wordt opgedeeld in vier stukken: 1) de moderne werkplek, 2) businessapplicaties, 3) apps & infrastructuur en 4) data en AI. Die ‘diverse diensten’ die wij als CSP leveren bestrijken een breed scala van hybride securitymanagement, hybride netwerken, hybride opslag, hybride performance computing, back-up en archivering tot aan modern desktop, power BI, big data, datacenter transformatie, Windows Server apps, Extended Azure en Azure Stack.”

Onboarding naar de cloud is een bijzonder breed vakgebied. Azure-IT is dankzij alle eigen ontwikkelingen inmiddels een superstrateeg in de onboarding naar de cloud. Iedere instelling kan hiervan profiteren, van de GGZ die nog helemaal niets doet in de cloud, tot aan het ziekenhuis dat daar al enige ervaring mee heeft opgedaan of daar al heel ver in is.

 

Gerelateerde berichten...

X