Hoe bereidt u uw organisatie voor op big data?

De samenleving genereert steeds grotere hoeveelheden gegevens. Deze big data wordt in toenemende mate ontdekt voor onder meer effectievere dienstverlening, de ontwikkeling van innovatieve producten en het efficiënter gebruiken van bestaande infrastructuren. Maar hoe wordt big data effectief ingezet?

Omgevingsdata is in toenemende mate belangrijk voor het stroomlijnen van overheidsprocessen. Een voorbeeld voor de inzet van big data is het Stratumseind in Eindhoven. In dit uitgaansgebied wordt geanonimiseerde telecomdata gebruikt om bezoekersbewegingen van en naar het Stratumseind te monitoren voor het afstemmen van bijvoorbeeld politie-inzet en het evalueren van werkzaamheden om de buurt te verbeteren.

 

Brondata ontsluiten

Stratumseind illustreert een andere omgang met data. Actuele data wordt door verschillende partijen aangeboden. Op grond van specifieke informatiebehoeften worden de databases van die partijen – telecomaanbieder, de gemeente en de hulpdiensten – op een online platform centraal ontsloten. Het platform sluit hiermee aan op de gedachte dat data beschikbaar, bruikbaar en bestendig moeten zijn. Iedere organisatie heeft immers zijn expertise in het vergaren en beheren van specifieke data. De gemeente beheert het GBA, een telecomaanbieder het mobiele dataverkeer enzovoort. Informatie bij de bron opvragen garandeert actualiteit. Het naleven van nationale en internationale richtlijnen draagt bij aan het borgen van kwaliteit en het toegankelijk maken van gegevens.

 

Datastromen structureren

De manier om uw organisatie voor te bereiden op het gebruik van big data ligt dan ook niet in het verzamelen van alle gegevens, maar in het verleggen van de aandacht naar een ict-structuur die brondata reguleert op grond van specifieke informatiebehoeften.

Thorvald de Goede, Nazca IT-solutions

Gerelateerde berichten...