Ouderwetse classificatie ondersteunt ook moderne As a Service modellen

Classificatie van applicaties of dataverzamelingen is een hulpmiddel dat wordt toegepast om meer inzicht te krijgen in het belang van de bepaalde it-assets. Daarbij staat de bedrijfsvoering centraal. Ook bij de ingebruikname van cloud services kan classificatie veel voordeel opleveren.

Tijdens een classificatietraject wordt samen met de verantwoordelijken voor debedrijfsprocessen nagegaan welke rol diverse onderdelen van de informatievoorziening binnen de organisatie daarinspelen. De uitkomsten van zo’n onderzoek helpen de it-organisatie omorde in de chaos te scheppen. Alle uitkomsten worden gegroepeerd en vertaald naar serviceklassen. Bij iedere serviceklasse past een bepaalde technische architectuur en deze architectuur krijgt vorm in technische oplossingen die wordenondersteund door de it-organisatie.
Zo zal de ene organisatie behoefte hebben aan een servicemodel waarbij de kernapplicaties 24×7 beschikbaarzijn, terwijl een andere organisatie genoeg heeft aan beschikbaarheid tijdens kantoortijden, maar dan wel met harde garanties tegen dataverlies. Classificeren geeft dus richting aan de it-organisatie. Het helpt om de eisen vanuit de bedrijfsvoering te vertalen naar de daarbij passende service en ondersteuning.

 

Nuttige vertalingen

Er zijn uiteraard situaties waarin classificatie niet nodig is. Bijvoorbeeld wanneer de it-omgeving niet al te groot is en de servicevraag uit de organisatie over alle producten gelijk is. Dan kan volstaan worden met een

infrastructuur en een service- en ondersteuningsmodel op basis van One Size Fits All. Maar als de omgeving complexer wordt en er verschillende vormen van data zijn of als er gradaties optreden in de servicevragen, dan kunnen we de classificatiemodellen goed gebruiken. Sterker nog: als er clouddiensten in het spel zijn kunnen deze modellen van levensbelang zijn.

In situaties waarin bestaande omgevingen verplaatst worden naar een cloud provider gebruiken wij de term workloadclassificatie. Ook als de organisatie besloten heeft om de software niet meer aan te schaffen, maar als SaaS af te nemen, ishet uitermate nuttig om de wensente vertalen naar serviceklassen.  Aan de andere kant van het cloudspectrum hebben we IaaS, oftewel Infrastructure As A Service. Ook daar, of beter, juist daar is classificatie van belang. Het is noodzakelijk om pecies in kaart te brengen hoe deze workloads in de dagelijkse praktijk worden verwerkt om ze te kunnen laten landen bij de passende cloudprovider.

Waarom al die moeite? Omdat er geld mee te verdienen is! Als je classificeert weet je welke kwaliteitsniveau nodig is ten aanzien van de beschikbaarheid, de borging, de herstelsnelheid, enzovoort. En ditkwaliteitsniveau bepaalt de prijs. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de maandlast. Dus met de juiste cloudprovider selecteer je automatisch ook het meest gunstigekostenpatroon. Door workloads te blijven kwalificeren kun je de applicatie lifecycle bepalend laten zijn in de keuze voor een duurdere of goedkopere cloudprovider. Verplaats een minder kritische applicatie naar een goedkopere cloudprovider en pak dat voordeel! Je kunt je budget immers maar één keer uitgeven.

 

On Air

Meer weten over workloadclassificatie? Bezoek 14 november het evenement ‘i³ groep On Air’. Kijk op www.i3groeponair.nl voor meer informatie.

logo i3groep

 

 

Gerelateerde berichten...