Proact Gids: ‘The changing role of the IT manager’

De razendsnelle technologische ontwikkelingen veranderen het businesslandschap in eenzelfde tempo. Menig organisatie worstelt met de concurrentie of heeft zich door disrupties laten verrassen. In een praktische gids beschrijft Proact – Europa’s grootste onafhankelijke datacenter en cloud-services provider – het profiel van de hedendaagse it-manager.

Het is bekend dat doorgaans 80 procent van de resources van een it-afdeling worden gebruikt voor maintenance: ‘keeping the lights on’. De resterende 20 procent is tegenwoordig onvoldoende voor de benodigde innovatieve daadkracht. De it-afdeling zal moeten transformeren van kostencenter naar geloofwaardige businesspartner. Falen is geen optie meer.

 

Vier platforms

In de gids beschrijft Proact hoe het it-domein zich in de loop der tijd over vier platforms heeft geëvolueerd. In het mainframetijdperk werkte IT sterk taakgedreven en bestond er een nauwelijks te doorbreken scheiding tussen functies. Deze silo’s communiceerden nauwelijks met elkaar, laat staan dat er verantwoordelijkheden werden gedeeld. IT-afdelingen die in dit tijdperk zijn blijven steken, hebben nu eerder een remmende werking op hun organisaties dan dat ze de rol van gewaardeerde adviseur spelen, zoals zou moeten. In het huidige tijdperk – platform 4 – worden de KPI’s niet langer door SLA’s vormgegeven, maar door XLA’s (eXperience Level Agreements). En is de afdeling van de gevreesde nee-schudder getransformeerd naar een gewaardeerde ja-knikker.

 

Aanbevelingen

In deze stormachtige dynamiek transformeert de rol van de it-manager mee. De Proact-gids geeft onder meer negen hands-on aanbevelingen voor de it-manager van nu. Een belangrijke aanbeveling luidt: ‘Wees nieuwsgierig!’ Praat met de business, praat met collegae, praat met analisten, leveranciers en met een betrouwbare adviseur over methodologie en technologie. Want ook al moeten grote beslissingen snel worden genomen, een blinde sprong in het diepe is nooit aan te bevelen. Een ander advies: ‘Wees revolutionair in de transformatie van jouw bedrijf en it-afdeling.’ Dat werkt alleen wanneer je als it-manager zeker weet dat je de support hebt van de belangrijkste business stakeholders. Stuk voor stuk bruikbare aanbevelingen waar de it-manager persoonlijk zijn voordeel mee kan doen, en waar de organisatie waar hij/zij voor werkt de vruchten van kan plukken. Dat is in deze tijd van snelle veranderingen geen luxe meer, maar bittere noodzaak.

Wil jij ook stappen maken? Download dan nu de Proact Gids The changing role of the IT manager.

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X