Slimme sensoren maken het zorgen van morgen bereikbaar

De zorgvraag in Nederland verandert. Mensen worden ouder en hebben andere verwachtingen van dienstverlening in de zorg. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met aanhoudende bezuinigingen, waardoor ze op zoek moet gaan naar slimme oplossingen om een constante kwaliteit van zorg te kunnen garanderen.

 

Door Mario de Lijster, Product Markt Manager Healthcare Communications bij Ascom Nederland

Onlangs heeft Dutch Domotics (onderdeel van TNO) samen met Ascom het UAS systeem ontwikkeld, dat staat voor Unattended Autonomous Surveillance. Dit detectiesysteem is gebaseerd op sensoren die onopvallend in de kamers van cliënten worden geplaatst. Deze sensoren zijn draadloos met elkaar verbonden en slimme software combineert de informatie die zij verzamelen. Met deze technologie kan de situatie waarin de cliënt zich bevindt continu worden vastgesteld. Het systeem kan bovendien volledig worden afgestemd op de individuele situatie van de cliënt, omdat iedere cliënt nu eenmaal andere zorgbehoeften heeft.

 

Privacyvriendelijk

Omdat er meerdere sensoren worden ingezet, is de alarmering erg betrouwbaar, hetgeen betekent dat er nauwelijks sprake is van overbodig alarm. Als een cliënt zich in een voor hem of haar gevaarlijke situatie bevindt, krijgen zorgmedewerkers hier een melding van op hun telefoon. Zo weten ze direct waar de hulp nodig is. Naast de hoge betrouwbaarheid is de privacyvriendelijkheid van het systeem een groot pluspunt. De privacy van cliënt, bezoeker en zorgmedewerker wordt nauwelijks aangetast omdat er in de kamer van de cliënt geen camera’s worden geplaatst voor de detectie van onveilige situaties. Optioneel kunnen camera’s worden gebruikt voor verificatie of triage.

 

Optimale bewegingsvrijheid

 

Coloriet Laarhof, een groep van zestien kleinschalige groepswoningen voor mensen met dementie, heeft recent een pilot gedraaid met de UAS-oplossing van Dutch Domotics en Ascom. Bert Apperlo, locatiedirecteur van Coloriet Laarhof: “We willen zowel onze cliënten als onze medewerkers een maximale veiligheid bieden en ervoor zorgen dat de privacy van onze cliënten te allen tijde gewaarborgd is. Bovendien is Coloriet Laarhof een fixatievrije instelling. Dat betekent dat wij geen vrijheidsbeperkende maatregelen inzetten.” Het nieuwe systeem voldoet aan deze vereisten, aldus Apperlo. “Het biedt optimale bewegingsvrijheid en voorkomt onnodige alarmen. Het mooie van deze oplossing is dat onze zorgmedewerkers een real-time overzicht

hebben van de situatie van de bewoners, zodat ze op ieder moment weten waar de cliënten zich bevinden. Dit systeem geeft optimale vrijheid en veiligheid aan cliënten die niet in staat zijn om zelf alarm te slaan in het geval van een gevaarlijke situatie.”

 

Coloriet Laarhof is zo tevreden over de resultaten die werden geboekt tijdens de pilot dat de UAS-oplossing nu wordt uitgerold in de groepswoningen in Lelystad.  Er zal binnen het zorgstelsel steeds meer behoefte komen aan dergelijke oplossingen die het mogelijk maken om de kwaliteit van zorg zo hoog mogelijk te houden en tegelijkertijd efficiënt gebruik te maken van de inzet van personeel. Alleen door innovatieve oplossingen in te zetten blijft de zorg betaalbaar en bereikbaar voor iedereen.

 

Gerelateerde berichten...