Tien jaar Medicore: Focus op visie

EPD-bouwer Medicore bestaat tien jaar. Reden om te investeren in de volgende tien. Dat gebeurt met MC EPD 3, het eigenzinnige en innovatieve EPD voor zorginstellingen, behandelaren én patiënten in de curatieve GGZ en de planmatige ziekenhuiszorg. Inmiddels heeft het softwarebedrijf uit Utrecht meer dan honderd medewerkers in dienst en is het marktleider in EPD’s voor de ambulante GGZ en de planmatige ziekenhuiszorg. Oprichter en algemeen directeur Boris Hololtcheff verklaart het succes.

Tien jaar geleden was Medicore de enige partij die software ontwikkelde voor de zorg die volledig webbased was. “Dat was een weloverwogen visie,” stelt Hololtcheff. “Het enorme voordeel was dat het ons in staat stelde om omgevingen te beheersen op meerdere locaties en een aantrekkelijke prijsstelling neer te leggen. In de nabije toekomst zal alle software grotendeels webbased en mobiel zijn. Kun je hierin als softwareleverancier niet volgen, dan lig je eruit. Wij hebben het voordeel dat we hierin inmiddels een jarenlange expertise hebben opgebouwd.”

In eerste instantie was Medicore vooral gericht op de ZBC-markt. Doordat aan ZBC’s dezelfde hoge eisen worden gesteld als aan ziekenhuizen biedt de software een stevige basis. Kort daarop volgde verdere verbreding van die basis met uitbreiding van de DBC-systematiek binnen de GGZ. “Ons EPD sloot goed aan bij de ambulante GGZ,” aldus Hololtcheff. “Inmiddels leveren we aan vrijgevestigden tot en met GGZ-instellingen met vier- tot vijfhonderd medewerkers. Steeds grotere aanbieders in de GGZ merken het voordeel van ons uitgangspunt om te registreren aan de bron, omdat dit hen helpt hun overhead te beperken.”

 

Steeds groter

“In de markt voor EPD’s zie je vooral conservatieve marktleiders die weliswaar mooie software ontwikkelen, maar die relatief ouderwets en duur is. Daartegenover staan partijen die langzaam in de problemen komen omdat ze niet meer innoveren. Wij vormen het alternatief. Geheel in overeenstemming met onze visie van volledig webbased, mobiel, interoperabiliteit en software die uitgaat van het proces van de gebruiker. Dat je als zorgbestuurder niet meer vertrouwt op de aanbieders die niet meer innoveren, begrijp ik. Maar waarom je dan wel kiest voor een veilige maar dure keuze die niet toekomstgericht is, is niet goed uit te leggen. Een dergelijk business-model krijg je feitelijk nooit rond. Ik wéét dat wij met onze oplossing veel dichter op de toekomst zitten.”

 

Conventies breken

Die toekomst zit in de cloud, in mobiele webbased software en in interoperabiliteit. “We moeten daarvoor met bestaande conventies breken. Want het kan slimmer, toekomstgerichter en veel betaalbaarder.” Hololtcheff verwacht dat de mindset van de bestuurders vanzelf zal veranderen. “We houden stevig vast aan onze principes van tien jaar geleden en zien dat onze visie uitkomt. We groeien en dat wordt opgemerkt door steeds grotere opdrachtgevers. Die vinden het overigens ook prettig te horen dat we al jaren voorop lopen in de implementatie van wet- en regelgeving.”

Ondertussen investeert Medicore alle winst in innovatie. “Dit leidt tot ons nieuwe MC EPD 3. Deze intelligente procesondersteuning, mobiel, het bieden van een mooie en gebruiksvriendelijke interface en van patiëntparticipatie gaat het verschil.”

 

Gerelateerde berichten...