Unify zet met Circuit nieuwe standaard voor samenwerking

In deze tijd waarin alles en iedereen voortdurend online is en met elkaar verbonden, blijft één ding onderbelicht: hoe haal je werkelijk voordeel uit deze onderlinge connectiviteit? De globalisering van bedrijven en processen stelt dat je net zo gemakkelijk met een collega aan de andere kant van de wereld moet kunnen werken als met de collega die naast je zit. Samen ideeën delen, brainstormen en vervolgens documenten samenstellen – presentaties, rapporten, plannen.

Net als bij zoveel andere zaken binnen ICT liggen de antwoorden vandaag de dag in de cloud. Unify neemt hierin het voortouw met de lancering van Circuit, een online service voor samenwerking binnen teams, overal ter wereld, in elke tijdzone en op elk apparaat. De ontwikkeling van Circuit startte eerder onder de naam Project Ansible. Circuit werd van de grond af opnieuw ontwikkeld. Het bedrijf ging daarbij niet over één nacht ijs. Het bekende designbureau Frog werd ingeschakeld voor een betere gebruikerservaring. Aan de achterkant werd WebRTC – de door onder meer Google ondersteunde standaard voor realtime communicatie via het internet – de motor onder het project. Om niet in bekende en minder bekende valkuilen te trappen gebruikte het ontwikkelteam achter Circuit de oplossing zelf voor de onderlinge (wereldwijde) samenwerking. Kortom, precies waar Circuit voor bedoeld is!

“Circuit is een logische vervolgstap in onze strategie die al enkele jaren is gefocust op Het Nieuwe Werken,” zegt René Hochstenbach, directeur van Unify Nederland. “De basis hiervoor is een zo natuurlijk mogelijke samenwerking, die wordt ondersteund door het samenbrengen van realtime communicatie met andere middelen voor samenwerking.

 

Eén scherm

Circuit is een systeem waarbij audio, video, chat, bestandsdeling en schermdeling in één applicatie zijn geïntegreerd en zelfs in één scherm. Teams die aan een project samenwerken, hoeven niet te zoeken naar de juiste gegevens, want deze zijn in datzelfde scherm direct beschikbaar. De applicatie werkt precies hetzelfde op desktop, notebook, tablet en smartphone, uiteraard rekening houdend met de kleinere schermformaten van tablet en telefoon. Samenwerking tussen teamleden staat centraal, waardoor de voorzieningen voor audio- en videoconferencing geavanceerd zijn. “Het is mogelijk om zonder enige vertraging in de communicatie een lopend audio- of videogesprek over te zetten van het ene apparaat naar het andere,” legt Arnout van Loon uit, Global Solutions Marketing van Unify. “Bijvoorbeeld van laptop naar smartphone op het moment dat een teamlid plotseling weg moet. Hij kan dan onderweg deel uit blijven maken van het groepsoverleg.”

 

Evangelisten

Via Hochstenbach en Van Loon speelde Unify Nederland een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van Circuit. Zij zijn lid van de wereldwijde interne Unify-community van voorlopers in het gebruik van Circuit, de zogeheten Evangelists. Zij zorgden er ook voor dat een van Unify’s partners in Nederland, oneCentral, lid is geworden van de wereldwijde Customer Advisory Council (CAC), een community van klanten en partners die als gebruikers van het eerste uur feedback mogen geven over aanpassingen en uitbreidingen van Circuit. Marius Savelbergh, eigenaar van oneCentral, is overtuigd van de meerwaarde van Circuit. “In de steeds sneller groeiende businessomgeving, heeft Circuit zich nu al bewezen als een unieke en waardevolle service. In plaats van het creëren van een additioneel kanaal, voegt Circuit bestaande communicatiekanalen samen in een enkelvoudige, erg makkelijke omgeving. Dit is zeer goed ontvangen door onze business partners.” Naast het eigen gebruik van Circuit en het beschikbaar maken van Circuit voor de Nederlands markt, zal oneCentral zelf actief deelnemen aan het maken van integraties met Circuit, met behulp van een door Unify te ontwikkelen Software Development Kid en een API-omgeving.

 

Open platform

Want dat is een ander uniek aspect aan Circuit: Unify maakt het mogelijk dat bedrijven en organisaties zelf plug-ins maken die de functionaliteit van het systeem vergroten. Daarmee komt integratie met andere business-applicaties binnen handbereik, bijvoorbeeld ERP- en CRM-oplossingen.

De eerste, huidige versie van Circuit werkt, via de browser, volledig in de cloud. Op dit moment ondersteunt Circuit alleen Chrome, maar ondersteuning voor andere browsers zoals Firefox, Mozilla en Internet Explorer komt er snel aan. Voor elke gebruiker wordt een licentie afgesloten, waarbij de klant heel gemakkelijk en direct licenties bij kan kopen of afstoten. De voordelen zijn meteen duidelijk: er zijn geen grote investeringen vooraf nodig en er hoeft niets lokaal bij de klant te worden geïnstalleerd of beheerd. Circuit kent geen handleiding en er blijkt ook geen vraag naar! De gebruikersinterface spreekt voor zich en is uiterst intuïtief. Wanneer er vragen zijn over de functionaliteit of er zijn onverhoopt toch problemen, dan wordt Circuit zelf gebruikt om deze op te lossen. In het eerste geval door Circuit-conversaties met collega’s. In het tweede geval door een Circuit-conversatie met Unify support! “Het mooie van Circuit is dat naarmate een gebruiker het meer gebruikt, steeds meer voordelen naar boven komen,” zegt Van Loon. “De gebruiker wordt door de ervaring met Circuit steeds meer omarmd.”

 

Roadmap

De eerste versie is veelbelovend maar nog niet compleet. Unify werkt daarom aan een zeer uitgebreide roadmap die mede door de feedback van de interne Evangelisten en de externe CAC is vastgesteld. Zo komen er de komende maanden connectoren voor verschillende telefonieplatformen beschikbaar, plus ondersteuning voor andere webbrowsers. Ondersteuning van mobiele apparaten als smartphones en tablets gebeurt via eigen Circuit-apps. Momenteel ondersteunt Unify alleen Apple’s iOS, maar ook hier komen snel aanvullingen op. Verder krijgt Circuit integratie met sociale media, zoals ‘likes’ en ‘tags’, kunnen gastgebruikers worden uitgenodigd, en komt er een integratie met de Microsoft Exchange-omgeving voor e-mail en het delen van agenda’s en contactpersonen.

 

Up-to-date

“De gebruiker merkt niets van deze roadmap,” vertelt Van Loon. “Nieuwe functionaliteit wordt zodra deze beschikbaar is, verwerkt in updates van het back-end systeem in de cloud. Dit gebeurt in korte cycli. De gebruiker beschikt daardoor altijd over de nieuwste versie van de software, zonder dat er lokaal een update nodig is. Bij smartphones en tablets zijn die updates soms wel nodig, maar dat gebeurt op de gebruikelijk manier via de appstore voor het apparaat.”

“We werken ook aan andere salesmodellen, waaronder private en hybrid cloud,” vult Hochstenbach aan, “bedoeld voor klanten die vanwege regelgeving aan bepaalde wettelijke verplichtingen moeten voldoen voor wat betreft security en/of privacy.”

Circuit is vanaf nu beschikbaar en er is een proeflicentie van 60 dagen.

 

 

Gerelateerde berichten...