USB-C: wat houdt dat precies in?

Knowhow over monitoren

Tegenwoordig heeft iedereen het over USB-C als absolute all-rounder. Toch gaat het alleen om het nieuwste formaat stekker uit de USB-familie. In tegenstelling tot de A- en B-modellen is deze symmetrisch en kan daarom veel gemakkelijker worden aangesloten.

In de praktijk betekent dat: in welke draairichting de stekker ook wordt ingestoken, hij past altijd. Een ander voordeel is zijn compacte formaat, de USB-C-stekker is niet groter dan een micro-USB-stekker. Samen met de USB-C-stekker werd USB 3.1 als nieuwe USB-specificatie gepubliceerd. Voor het eerst kunnen gegevens, beeldsignalen en stroom samen via een enkele USB-kabel worden overgedragen. Eén kabel met drie functies.

 

Nieuwe monitorverbinding

De verbinding van computer en monitor vond tot dusver plaats via specifieke poorten, zoals HDMI, DisplayPort of DVI. Met de nieuwe interface is dat niet meer nodig: in de zogenaamde Alternate Mode kunnen aanvullend op de datakabels USB 2.0- en USB 3.1.- ook DisplayPort-, HDMI-, MHL- en audiosignalen worden overgedragen. De enige voorwaarde is dat de beide USB-C-poorten van de componenten – bijvoorbeeld monitor en tablet – dezelfde Alternate Mode ondersteunen. EIZO-monitoren met USB-C-poort ondersteunen naar keuze Alternate Mode DisplayPort of Alternate Mode HDMI. Middels een geschikte adapter is zelfs een LAN-verbinding mogelijk.

 

Transmissiesnelheden

Een aanvullende vernieuwing van USB-C is de hogere datatransmissiesnelheid. Naast USB 2.0 (480 Mbit/sec) ondersteunt de nieuwe standaard ook USB 3.1 Gen 1 (USB SuperSpeed) en Gen 2 (USB SuperSpeed+), waarbij transmissiesnelheden van tot en met 5 Gbit/sec en respectievelijk 10 Gbit/sec mogelijk zijn. EIZO-monitoren met USB-C-poort ondersteunen USB SuperSpeed met een datatransmissiesnelheid van tot en met 5 Gbit/sec.

 

Meer laadstroom

Dankzij de herziene Power Delivery 2.0 biedt de nieuwe USB 3.1-specificatie bovendien een duidelijk hogere stroomvoorziening tot en met 100 watt bij 20 volt en 5 ampère. Daardoor kunnen niet alleen kleinere apparaten zoals smartphones van stroom worden voorzien, maar kan ook stroom-intensieve apparatuur zoals notebooks worden gevoed en geladen. EIZO monitoren met USB-C-poort laden notebooks op met tot en met 60 watt.

 

Een opgeruimd bureau

Door zijn universele inzetbaarheid is USB-C nu al de interface van de toekomst. Toch moet u er bij het gebruik van USB-C nog op letten dat de daadwerkelijke functionaliteit in de praktijk per fabrikant zeer verschilt. Welke van de beschikbare functies en protocollen in werkelijkheid worden ondersteund, is afhankelijk van de beide aangesloten apparaten en de gebruikte kabel.

USB-C komt echter wel degelijk een grote stap dichterbij het doel: één enkele universele verbinding. Snel met een enkele kabel de PC met een externe monitor uitbreiden, parallel daaraan de notebook laden en gegevens op de externe vaste schijf zetten die op de monitor is aangesloten; met de nieuwe interface kan een dergelijk scenario worden gerealiseerd. Alle EIZO-monitoren met USB-C-poort hebben bijvoorbeeld ook ten minste twee USB-A-aansluitingen om gangbare randapparatuur aan te sluiten. In het kader van de nieuwe specificatie kan de monitor op die manier een universele hub worden die computer en randapparatuur verbindt. USB-C maakt een einde aan de spaghetti van kabels op het bureau en biedt met het oog op moderne manieren van werken, zoals ‘Bring Your Own Device en het doel van ‘Clean Desk’, enorme voordelen.

 

Gerelateerde berichten...

X