Uw cloudleverancier: fit of gap? Vier criteria voor het kiezen van een cloudprovider

Nu nagenoeg elke organisatie wel op een of andere wijze gebruikmaakt van de cloud, is het de vraag hoe kritisch organisaties echt kijken naar hun cloudleverancier. Een kritische blik is nodig, al was het alleen maar om het enorme belang van de data en de applicaties die je onderbrengt bij een cloudprovider. Daarnaast levert een scherpe blik vaak ook meer helderheid op in wat cloud wel en niet is. Ondanks dat de cloud inmiddels een gesetteld concept is, is er nog steeds sprake van veel marketinggeweld. Dat zorgt weer voor de nodige buzzwords en die kunnen gemakkelijk zorgen voor verwarring. Want niet iedere organisatie verstaat precies hetzelfde onder public, private of hybrid cloud.

De zoektocht naar een nieuwe cloudleverancier (of de overstap naar een andere partij) begint dus bij het goed bespreken van wat afnemer en aanbieder precies bedoelen als ze het hebben over de verschillende cloudvarianten. Als dat duidelijk is, kun je starten met een selectieproces, waarbij je in ieder geval de volgende vier criteria de revue moet laten passeren:

  1. De organisatie van de cloudprovider. In hoeverre is de cloudprovider in staat om advies te geven en samen met de afnemer een goede strategie voor de toekomst te ontwikkelen? Welke diensten kan de leverancier in dat verband zoal bieden?
  2. De financiële stabiliteit van de cloudprovider. Is de leverancier in staat om voldoende te investeren in nieuwe technologie? Daarnaast is het belangrijk in hoeverre de dienstverlening door kan gaan als een leverancier in de financiële problemen raakt en bijvoorbeeld door een faillissement geraakt wordt. Kun je als klant dan nog bij je data en applicaties?
  3. De compliancy-situatie van de cloudleverancier. Veel aanbieders van clouddiensten schermen met allerlei certificeringen van de datacenters die ze gebruiken, maar dat zegt nog niet alles over hun eigen processen. Hoe compliant zijn ze zelf precies?
  4. De technische situatie van de cloudprovider. Welke technologie zet de provider in, hoe redundant zijn de systemen, hoe is de overboeking ingeregeld?

Deze criteria worden alleen nog maar belangrijker nu steeds meer bedrijven kiezen voor de cloud en in dat verband langere relaties aangaan. Dat is begrijpelijk want na korte tijd migreren naar een andere leverancier is in theorie prima mogelijk, maar leidt in de praktijk tot de nodige kosten en inspanningen. Juist omdat organisaties nu meer dan voorheen kiezen voor lange termijn relatie met hun cloudprovider is het voortraject belangrijker dan ooit. Door veel tijd en energie te besteden aan het selectieproces zijn teleurstellingen te voorkomen en is het mogelijk om de juiste cloudpartner te vinden. Vooral door de onderlinge afhankelijkheid is partnership waar het om draait bij clouddiensten.

Mark van de Ven gaat dieper in op het thema ‘Fit of gap’ tijdens de beurs Infosecurity op 31 oktober en 1 november. Inschrijven voor zijn sessie op 31 oktober kan op de website van Infosecurity.

 

 

 

Gerelateerde berichten...

X