Vier valkuilen bij uitwisseling van medische data

Veel ziekenhuizen zijn bezig om een goed werkend EPD binnen het eigen ziekenhuis te realiseren. Ook medische data buiten het ziekenhuis moeten hiermee toegankelijk worden voor artsen. Dit laatste wil maar niet lukken. In dit artikel omschrijft Meddex de vier grootste valkuilen. Daarnaast laten wij ook de enige bewezen oplossing zien voor het veilig en snel uitwisselen van patiëntdata.

Eerst een voorbeeld waarin het uitwisselen van medische data wel goed gaat: bij de drie samenwerkende ziekenhuizen in Den Haag, Leidschendam en Gouda. Allemaal hebben zij een EPD en een PACS van een andere leverancier. Dingeman Swank, chirurg in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, kan de medische status van de patiënten die hij heeft geopereerd overal volgen, ongeacht in welk van de vier locaties van de ziekenhuizen die liggen. De chirurg hoeft alleen maar in te loggen – in zijn werkkamer in Gouda of thuis in Reeuwijk – om hun medische status te bekijken.

Goed overleg
Het multidisciplinair overleg tussen tientallen artsen van de drie samenwerkende ziekenhuizen verloopt eveneens gemakkelijk. Tientallen artsen verspreid over de samenwerkende ziekenhuizen overleggen via videoconferentie over de patiënten. Alle deelnemende artsen beschikken over dezelfde actuele medische data, zoals labuitslagen, röntgenfoto’s, uitslagen van kweken, bevindingen van de patholoog anatoom, de polikliniekbrief, vragenlijsten en de medicatie.

Verwachtingen
Was elke regionale uitwisseling van medische data tussen de ziekenhuizen maar zo’n succes. Elke ict’er in de zorg heeft of krijgt hiermee te maken. Veel van de ziekenhuizen zijn reeds bezig om hun verouderde ZIS te vervangen door een nieuw EPD. Met de verwachting dat alle medische data straks beschikbaar komen voor de artsen. Ook het delen van medische data met huisartsen, VVT en zelfs patiënten moet mogelijk zijn. Helaas blijven de succesverhalen uit. Meddex inventariseerde waar de struikelblokken liggen.

Vier valkuilen

1. Versnippering over leveranciers

Er is al een aantal implementaties van EPD’s gedaan op basis van IHE XDS. Helaas zijn die nauwelijks succesvol. De implementatietijd is zeer lang. Dit wordt vooral veroorzaakt door de vele verschillende leveranciers van de onderliggende systemen. Er is nauwelijks gebruik gemaakt van een leverancier die de eindregie voert over een regionale XDS-uitwisseling. Het resultaat is een gebruiksonvriendelijke toepassing. Artsen moeten omslachtige handelingen uitvoeren om toegang te krijgen tot medische data. Zij ervaren dat nauwelijks als een vooruitgang.

2. Half werk

De verscheidenheid aan brondocumenten maakt een integrale ontsluiting lastig en onoverzichtelijk. Daarom beginnen veel instellingen met het uitwisselen van beelden uit het PACS, zoals radiologiebeelden, video’s en andere medisch-visuele data. Deze aanpak is riskant. Ziekenhuizen hebben uiteenlopende PACS-systemen die lastig uitwisselbaar zijn met XDS. Als dit al werkt betekent dat geenszins dat de toepassing voor het PACS ook geschikt is voor het uitwisselen van documenten uit andere bronsystemen. Er zijn nog geen successen gemeld van deze aanpak.

3. Doelgroep buiten beeld

Bij veel EPD-implementaties lijkt de arts als eindgebruiker buiten beeld te zijn geraakt. EPD’s zijn van vitaal belang voor artsen of andere zorgverleners die vanaf verschillende werkplekken samen patiënten willen behandelen, overdragen of bespreken. Zij moeten op een eenvoudige manier samen over dezelfde actuele medische data kunnen beschikken. Binnen de instellingen is dit doorgaans wel mogelijk met de moderne ZIS/EPD oplossingen. Maar zodra er uitgewisseld moet worden met instellingen die een ander ZIS/EPD gebruiken, is een goede uitwisseling van data niet meer mogelijk.

4. Verkeerde prioriteiten

Bij veel implementaties van EPD’s wordt geprobeerd om ook andere ziekenhuizen in de regio te overtuigen van deze variant van het EPD. Het is echter niet nodig om in elk ziekenhuis identieke EPD’s te installeren om toch voor de arts laagdrempelig informatie te kunnen delen. Dit met in achtneming van het goed loggen van handelingen en het goed beheren van het afgegeven patiënt mandaat.

Hoe dan wel?
Het uitwisselen van medische data tussen artsen van verschillende instellingen is ondanks de vele teleurstellingen wel heel goed mogelijk. Implementaties zijn vaak ook nog eens goedkoper dan wordt aangenomen. Oplevertrajecten van drie maanden zijn standaard. Als u dat in uw ziekenhuis ook wilt, hanteer dan de volgende checklist:

  • Zijn onze artsen hiermee geholpen? Artsen moeten snel en eenvoudig inzage krijgen in juiste en actuele informatie zonder dat hen dat veel extra werk bezorgt.
  • Werkt u met een leverancier die de ‘overal’ regie over een regionale XDS uitwisseling neemt? Hiermee voorkomt u de versnipperde afhankelijkheid van de verschillende bronnen van medische data.
  • Is de uitwisseling van informatie veilig en snel? Artsen moeten zonder onnodige handmatige kopieerslagen bij de medische data kunnen komen, zonder zorgen over veiligheid en privacy.
  • Past de oplossing bij onze ict-infrastructuur? Als deze infrastructuur moet worden aangepast, betekent dit vaak complexe, dure en tijdrovende trajecten.
  • Hebben de oplossingen zich bewezen? Het experimenteren met concepten zonder bewezen resultaten is een gok. Die kan ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg en het beschikbare zorgbudget.
  • Is er een lange termijnvisie op het delen van medische informatie? De zorg is gebaat bij het breed delen van patiëntinformatie met alle betrokkenen in de zorg. Daartoe behoren ook huisartsen, VVT en patiënten. Het soepel uitwisselen van informatie tussen deze betrokkenen is daarom belangrijk.

Meddex is al jaren aantoonbaar succesvol bij het verzorgen van een werkende volautomatische oplossing die volledig is ingericht op de informatiebehoefte van artsen en andere zorgverleners. De onderliggende infrastructuur wordt ingericht naar de wensen van de ICT van de desbetreffende instellingen. Wij baseren ons op de standaarden IHE XDS of HL7V3 CDA, CCR-CCD voor het veilig uitwisselen van medische data.

Kijk voor een nadere uitleg en reacties van onze tevreden klanten op www.meddex.nl.

M1406.ZORG.p20.overzichtmeddex

Gerelateerde berichten...