Vrijheid versus veiligheid rondom je zorgwerkplek

Een cliënt ontvangen verschuift steeds meer naar het bezoeken van de zorgvragende klant. Dit vergt uiteraard meer mobiliteit van zorgverleners. Tegelijkertijd is de roep om veiligheid en gegevensbescherming nooit eerder zo groot geweest. Niet vreemd, want alle processen digitaliseren.

We worden dus steeds afhankelijker van onze computer en we willen elke dag, overal en ieder moment digitale gegevens kunnen raadplegen ongeacht het type apparaat waarop we werken. Tegelijkertijd worden hackers steeds slimmer. De kans op cyberaanvallen neemt toe. Kortom, in vrijheid werken op je mobiel, tablet of laptop zonder dat veiligheid goed geregeld is, kunnen we ons niet meer permitteren. Evenmin kunnen we het ons permitteren om bestaande apparatuur die veelal niet meer ingericht is op mobiel werken zomaar overboord te gooien. Ook duurzaamheid is van groot belang. Euro’s kunnen immers beter besteed worden aan zorg dan aan kapitaalvernietiging voor een geheel nieuw it-landschap. Een software-gedreven werkplekaanpak biedt uitkomst. Duitse degelijkheid van IGEL heeft inmiddels aangetoond dat je met de gratis Universal Management Suite en de uitrusting van de zogeheten UD-Pocket – de kleinste thin client ter wereld – zowel vrijheid als veiligheid kan waarborgen voor zorgverleners in organisaties waar duurzaamheid eveneens een groot goed is.

 

USB-stick

Veel zorginstellingen vertrouwen op de Linux werkplekbeheeromgeving van IGEL. Ongeacht het gefragmenteerde it-landschap van bijvoorbeeld een Citrix- of VMWare-omgeving met een diversiteit aan fat en thin clients. Zo rust zorginstantie COSIS alle 500 zorgverleners uit met een laptop en een IGEL UD-pocket. Met deze thin client in de vorm van een USB-stick brengt de zorgverlener de laptop in een handomdraai naar een veilige Linux-omgeving, waarmee snel, eenvoudig en veilig toegang geboden wordt tot alle relevante informatie die onderweg nodig is. De VDI-client (Virtuele Desktop Infrastructure) wordt geladen, waarmee de lokale pc-functionaliteit van de laptop volledig uitgeschakeld wordt. Eenmaal thuis kan de zorgverlener na het werk gewoon weer lokaal werken op de eigen laptop. De UD-Pocket blijft dan ongedeerd aan de sleutelbos hangen.

 

Gecentraliseerd beheer

De Universal Management Suite software van IGEL zorgt ervoor, dat it-beheerders eenvoudig werkplekken op afstand kunnen beheren. Een firmware update voor een paar duizend werkplekken is een kwestie van een paar handelingen. De it-beheerder kan bijvoorbeeld ook op afstand de laptop van bestuurders zo instellen dat de slaapstand wordt uitgeschakeld. Dat is wel zo prettig wanneer de directie een strategisch plan presenteert in de bestuurderskamer waar elke seconde van aandacht belangrijk is.

Met de software-gedreven aanpak van IGEL staat niet langer de technologie maar de gebruiker centraal. Uiteraard wil de zorgverlener het liefst met een lichtgewicht apparaat werken waar hij of zij alles op kan doen wat nodig is voor het werk. De it-beheerder wil het liefst dat alles veilig en kostenverantwoord is in beheer. Beide belangen komen samen in een software-gedreven aanpak. Het maakt dan niet langer uit welke hardware beheerd wordt, zodat de gebruiker zijn eigen hardware-voorkeur kan aangeven.

Meer weten over de IGEL aanpak? Kijk op www.werkplekbeheer.org of www.igel.com.

 

Gerelateerde berichten...