Werk verantwoord, werk veilig

Iedere gemeente en provincie is mede verantwoordelijk voor de veiligheid van haar inwoners. Openbare orde, handhaving en evenementenveiligheid zijn voor u waarschijnlijk bekende thema’s in het kader van veiligheid. Maar is er binnen uw gemeente al eens nagedacht over de veiligheid van werknemers die met chemische producten in aanraking komen?

Tegenwoordig zijn chemische producten in iedere organisatie aanwezig, ook bij gemeentes, provincies en waterschappen. Denk bijvoorbeeld maar aan de schoonmaakmiddelen in het pand, de onderhoudsmiddelen bij de buitendienst en het chemisch afval dat wordt verzameld in de milieustraat.

 

Verplichtingen

Het is van groot belang dat u als overheidsinstantie het goede voorbeeld geeft wat betreft veilig werken met chemische producten. Voorkom onnodige risico’s tijdens werkzaamheden voor en door de gemeente. Zorg dat u weet welke chemische producten u in huis heeft en welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn om uw medewerkers gezond te houden. Vanuit de Arbowet zijn er verschillende verplichtingen waar u als overheidsinstantie ook aan moet voldoen. Deze verplichtingen zijn complex en tijdrovend. Gelukkig kunt u nu op efficiënte wijze toch de juiste informatie in huis hebben met behulp van de Toxic Safety Solution.

 

Voordelen

De voordelen van Toxic voor overheidsinstellingen wat betreft registratie:

  • Voldoe eenvoudig aan uw wettelijke registratieplicht van chemische producten.
  • Lever uw actuele wettelijk stoffenregister aan met één druk op de knop.
  • Krijg grip op het gebruik van kankerverwekkende en mutagene producten en de wettelijk verplichte vervanging hiervan.

De voordelen van Toxic voor overheidsinstellingen wat betreft communicatie:

  • Voldoe aan uw wettelijke informatieplicht middels de Toxic Werkplek Instructie Kaart (WIK).
  • Pas het niveau van de informatie op deze kaart aan zodat iedereen zich kan inlezen over de risico’s en nodige preventiemaatregelen bij zijn werkzaamheden.
  • Verspreid de WIKs digitaal met de Toxic publicatielink zodat de informatie altijd actueel is.

 

Toxic ondersteunt reeds verschillende gemeentes en waterschappen bij het veilig werken met chemische producten. Wilt u ook meer informatie over veilig werken met chemische producten bij overheidsinstanties? Ga dan naar toxic.nl/overheid.

Bent u nieuwsgierig in hoeverre het huidige veiligheidsbeleid binnen uw organisatie compliant is? Vul dan in 10 minuten de Toxic QuickScan Veilig werken met chemische producten in op toxic.nl/scan.

Weet u niet zeker wie er binnen uw organisatie verantwoordelijk is voor veilig werken met chemische producten? Maak dit onderwerp bespreekbaar met uw Arbo-afdeling en de afdelingen waar u verwacht dat deze producten worden gebruikt.

 

Werken met chemische producten hoeft niet risicovol te zijn, zolang u de juiste informatie in huis heeft en u uw mensen goed voorlicht over de nodige preventiemaatregelen die zij moeten nemen.

Laat u goed informeren, neem contact op met het Toxic team via toxic@sdu.nl of telefonisch via 070-3780162. Wij bieden u een vrijblijvend gesprek aan om de situatie binnen uw organisatie te bespreken.

 

Gerelateerde berichten...

X