Van Dijk, directeur Cyber Security: “Er is veel werk te verzetten”

Sinds 1 juni is Wilma van Dijk de nieuwe directeur Cyber Security bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Voor haar is beveiliging een tweede natuur, maar de cyber-focus is ‘spannend en uitdagend’. Wat haar betreft gaat haar focus uit naar opleiden, coalities vormen, leiderschap zonder expansiedrift en breed samenwerken.

Informatiebeveiliging is een van de speerpunten van het kabinet. Nederland is inmiddels aan de tweede ‘cyber security strategie’ toe. In het document staat een brede set aan doelen om ons land veiliger te krijgen en internationaal voorop te lopen. In 2015 organiseert Nederland de ‘Cyberspace Conferentie’ waar leiderschap wordt getoond en de positionering erg belangrijk is.

Om de ambities van de Cyber Security Strategie van het kabinet waar te maken, is er volgens Van Dijk nog wel veel werk te verzetten. Maar de basis is volgens haar op orde. “Het huis dat er staat is een goed huis,” zegt ze dan ook. “Daar bouw ik op voort.” De rol die ze vooral ziet voor haar NCSC is het spelen van aanjager. “Waar ik me op wil gaan richten is het versterken van het netwerk en dat uit te bouwen. We willen kijken met wie je uiteindelijk tot de beste kansen kunt komen. We zoeken dus naar de beste coalities om zaken voor elkaar te krijgen. Het is telkens kijken met wie je tot de beste kansen kunt komen.”

Die coalities zijn niet alleen partijen binnen de overheid, maar ook met het bedrijfsleven, de beveiligingsindustrie en hackers. Juist door samenwerken moet Van Dijk uiteindelijk tot betere resultaten komen. “Ik ben verantwoordelijk voor security en in de cyberwereld heb je met enorm veel partijen te maken. Daar moet je mee samenwerken.”

Die samenwerking wil ze aangrijpen ook om partijen te motiveren te werken aan kennis en het vinden van innovatieve oplossingen. Juist met onderzoek en aandacht voor andere benaderingen kan Nederland een unieke plek in de wereld proberen te veroveren, meent Van Dijk.

Lees hier het complete interview met Van Dijk

Brenno de Winter

brenno de winter werkt al heel lang in IT

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...