Vanaf nu: thuis of op het werk reisdocumenten bezorgen

Reisdocumenten bezorgen kan in het vervolg thuis of op het werk. Na een geslaagde proef in een aantal gemeenten mogen nu gemeenten in heel Nederland zich daarvoor aanmelden. Dat zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maandag in de Tweede Kamer. De gemeenten die willen meewerken mogen hiervoor wel extra geld in rekening brengen.

Haarlemmermeer, Breda en Leischendam hebben al ervaring met reisdocumenten bezorgen. De ‘proeftuin bezorgen reisdocumenten’ draait sinds 2013 met het bedrijf AMP logistics . Ze bezorgen de de stukken in een verzegelde envelop. In het bijzijn van de ontvanger openen ze de envelop en controleren eerst of de identiteit klopt. Dan pas wordt het overhandigd. Ter controle zet de ontvanger ook een handtekening.

 

Persoonlijk

Naast bezorgen van paspoorten of rijbewijzen zijn er nog andere verbeteringen bekendgemaakt. Vanaf november wordt het bijvoorbeeld ook mogelijk om een vermist reisdocument elektronisch te melden. Dat kan tot op heden alleen persoonlijk aan de balie. Dit is mogelijk gemaakt omdat snelheid van melding bij vermissing van een paspoort of ID-kaart cruciaal is. Het moet zo snel mogelijk worden opgenomen in de nationale en internationale registers. Het document wordt dan als ongeldig genoteerd, zodat de kans op fraude wordt verkleind.

Andere verbeterpunten zijn de mogelijkheid om een extra paspoort te krijgen als iemand naar conflicterende landen reist, bredere inzet van mobiele vingerafdrukopnameapparatuur en kunnen verstrekken van een identiteitskaart aan Nederlanders die buiten de Europese Unie wonen.

Gerelateerde berichten...

X