Veel mensen kennen termen als botnet en juice jacking niet

robot botnet

Termen als botnet en juice jacking zijn bij veel Nederlanders vaak onbekend. Vaak zijn ook de meer fundamentele termen zoals datalek en malware zijn vaak niet ingeburgerd.

Dat blijkt uit onderzoek van XS4ALL onder meer dan duizend Nederlanders. Veel termen die betrekking hebben op cybersecurity en privacy zijn alles behalve ingeburgerd. Zo roepen malware, DDoS-aanval en datalek nog altijd veel vragen op bij internetgebruikers.

Terminologie

Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders meestal niet precies kunnen duiden wat sommige termen precies betekenen. Zo weet 81 procent van de respondenten niet wat een botnet is. In totaal weet 41 procent van de Nederlanders niet wat een DDoS-aanval is. 38 procent van de Nederlanders tast volledig in het duister bij de term malware. Een kwart van de Nederlanders heeft vraagtekens bij de term datalek.

Een voorbeeld van een ingewikkelde en nog niet ingeburgerde term is juice jacking. Dat blijkt ook wel uit de cijfers. Negentig procent van de Nederlandse bevolking is hier niet mee bekend. Dit terwijl de gevolgen van juice jacking groot en in opkomst zijn. We spreken van juice jacking als hackers via openbare USB-oplaadpunten schadelijke software zoals malware installeren op jouw mobiele telefoon, waardoor ze toegang krijgen tot al je gegevens.

Portscan

Ook portscan scoort hoog met betrekking tot onbekendheid. 86 procent van de respondenten weet niet wat portscan is. Bij een zogenoemde portscan attack proberen hackers via een onbeveiligde poort binnen te dringen om bij data van gebruikers te komen en te ontfutselen. “Het is niet altijd mogelijk je maximaal te wapenen maar mensen kunnen wel te rade gaan of ze bijvoorbeeld gebruik maken van poortbeveiliging. Soms staan poorten bij mensen wagenwijd open en dat maakt het voor hackers wel erg makkelijk”, concludeert Van Hattum.

“Vandaag de dag speelt ons leven zich voor het overgrote deel online af. Zowel privé als zakelijk maken we in steeds grotere mate gebruik van het World Wide Web. Het is daarom belangrijk dat men bewuster wordt van de verschillende gevaren die zich online voordoen”, vertelt Arjan van Hattum, Security Officer van XS4ALL.

Van Hattum hoopt dat mensen zich met bewustzijn en kennis gaan wapenen tegen de gevaren die online op de loer liggen en zo hun online veiligheid verbeteren. Dat die online veiligheid af en toe in het geding is, daar was afgelopen week het levende bewijs van. “Kortgeleden is een groot botnetwerk opgerold dat via malware gebruikersnamen en wachtwoorden van mensen ontfutselde. In Nederland waren er uiteindelijk duizenden computers besmet”, vertelt Van Hattum.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...

X