Veiligheidsindex 2018: Nederlanders maken zich zorgen om hacks en ID-diefstal

cyberstalking

Als het gaat om hacks en id-diefstal voelt de Nederlander zich  veiliger dan anderen in de wereld. Wel is 41 procent van de Nederlanders bezorgd, maar dat is lager dan vorig jaar. Wereldwijd was de gemiddelde score gemiddeld 173, het zelfde als een jaar geleden.

De resultaten komen uit de jaarlijkse Security Index van it-dienstverlener Unisys. Deze veiligheidsindex is zo opgesteld dat het getal hoger wordt naarmate de onveiligheid toeneemt.

Dit jaar scoorde Nederland 109 punten op een totaal van 300.  Vorig jaar was dat 125. Gek genoeg was de score in 2014 slechts 66 punten.

 

Sleepwet

Nederlanders zijn, net als vorig jaar, verdeeld in hun mening over de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ofwel de Sleepwet. Deze wet bepaalt wat onze veiligheidsdiensten, de AIVD en de MIVD, mogen doen.

34 procent van de Nederlandse respondenten vindt dat hun privacy hierdoor voldoende beschermd is. 32 procent vindt dat hun privacy onvoldoende beschermd is.

Op de vraag of er voldoende overheidstoezicht is op de uitvoering van de wet, geeft 29 procent bevestigend antwoord.  31 procent van de onderzochte mensen zegt dat er onvoldoende toezicht is.

 

Bevolkingsgroepen

De index is ook opgesplitst in bevolkingsgroepen. Zo blijkt dat jongeren zich minder veilig voelen dan ouderen. En ook de hoogte van het inkomen speelt mee in die gevoelens. Zo blijken gezinnen met een laag inkomen zich onveiliger te voelen dan  met een hoger of groot inkomen. Verschil tussen mannen en vrouwen bleek er niet te zijn.

Is de gemiddelde wereldwijde score hoger, in de landen die om Nederland heen liggen, is dat ook het geval. De index in België is bijvoorbeeld 155 van de 300 punten. Duitsland scoort 151. Groot Brittannië staat iets lager op 149. Over de hele wereld gezien voelt men zich op de Filipijnen het onveiligst en bedraagt de index daar 232 punten.

 

Zorgen

In Nederland maakt meer dan tweederde van de consumenten zich druk om in elk geval een van de veiligheidsthema’s uit de index. Dat lijkt groot maar is lager dan in de afgelopen jaren. Men maakt zich vooral zorgen om digitale zaken als virussen, hacking en identiteitsdiefstal.

Verder is het vertrouwen dat zorginstellingen goed omgaan met bijvoorbeeld persoonsgegevens laag. Vier op de tien mensen zegt dat ze overtuigd zijn dat instellingen hun gegevens veilig  bewaren.

Het jaarlijkse Unisys-onderzoek vindt sinds 2007 plaats en gaat over alle aspecten rond veiligheid. Naast online veiligheid worden ook nationale en financiële veiligheid ook persoonlijke veiligheid via de indexen onderzocht. In dertien landen worden hiervoor telkens duizend respondenten ondervraagd.

 

Gerelateerde berichten...