Verbazingwekkende verbeteringen in digitale technologie

overname

Andrew Mcafee is de co-auteur van het boek ‘The Second Machine Age’, dat in 2014 werd gepubliceerd. Samen met de andere schrijver van het boek, Erik Brynjolfsson, onderzoekt Mcafee al jaren de rol die digitale technologie speelt in de wereld van het moderne bedrijfsleven.

Tijdens de ITxpo van afgelopen november in Barcelona sprak McAfee uitgebreid over het boek en zijn inhoud. Over het ontstaan van het boek zegt hij: “Wij waren in verwarring omtrent ons eigen vakgebied. We wisten natuurlijk dat we niet alles tot op de bodem konden doorgronden, maar we dachten toch minstens dat we een redelijk zicht hadden op het landschap van de digitale technologie en de rol die het speelde in het bedrijfsleven. Tot die technologie nog niet zo lang geleden ineens dingen ging doen, die ze geacht werden niet te kunnen. En niet één of twee keer. Steeds vaker kregen we science fiction-achtige mogelijkheden voorgeschoteld. Het werd ons duidelijk dat er iets wezenlijk nieuws aan de gang was. Wat dat was, wilden we begrijpen.”

Patronen vergelijken

In hun boek ‘The New Division of Labor’ uit 2005 beschrijven Frank Levy en Richard J. Murnane hoe computers de nieuwe arbeidsmarkt gaan bepalen. De verdeling van werk tussen mensen en digitale machines gaat in hun optiek drastisch veranderen. Een van de conclusies uit dit boek was dat iedere taak die 100 procent kan worden gespecificeerd, goed afgebakend is en eenvoudig te begrijpen, door de technologie kan worden uitgevoerd. Het onderscheidende vermogen van onze menselijke hersenen zit hem volgens de auteurs in ons onvoorstelbaar goede vermogen patronen met elkaar te vergelijken en te combineren. Bewust en onbewust absorberen we informatie met al onze zintuigen en die leggen we

Onlangs rapporteerde Google dat hun zelfrijdende auto’s bij elf ongelukken betrokken waren geweest. Acht keer werden ze door menselijke bestuurders van achteren aangereden, en drie keer reed een menselijke bestuurder hen aan van de zijkant. De zelfrijdende auto veroorzaakte dus in geen van de gevallen zelf het ongeluk. In hun reeks aan ontdekkingen van technologie die dingen kon doen die tot het domein van de mensen behoorde, vormde deze ervaring voor Mcafee en Brynjolfsson de spreekwoordelijke druppel. Ze wisten het nu zeker: “Er is iets wezenlijks veranderd. We moeten begrijpen wat er aan de hand is in de wereld van de technologie, om te kunnen zien hoe dat de rest van de wereld en het bedrijfsleven gaat beïnvloeden. Ik ben ervan overtuigd dat we aan het begin staan van een compleet andere periode in de geschiedenis van technologie, de geschiedenis van het bedrijfsleven. Of zeg maar gewoon: de geschiedenis.”

“Als je in staat bent om enkele van je eigen overtuigingen overboord te zetten”, vertelt Mcafee, “en het geloof dat jij weet waar de experts zitten, dan zal je ervaren dat de crowd jou enkele verbazingwekkende verbeteringen kan schenken.”

Lees het hele verhaal van Ed Lute online of in ICT/Magazine van januari/februari.

Gerelateerde berichten...