Versnelde digitale transformatie niet zonder uitdagingen

werknemers

Organisaties grijpen bij digitale transformatie onder andere naar AI-oplossingen om modernisering te balanceren met beveiliging. Daarnaast halen ze applicaties terug naar datacenters. De voortdurende digitalisering leidt tot sterk gedistribueerde architecturen en een verbreding van het soort bedreigingen. Hierdoor wenden organisaties zich tot uiteenlopende oplossingen om de complexiteit te helpen beheren en het groeiende tekort aan IT-vaardigheden aan te pakken.

Valkuilen

Het jaarlijkse F5 State of Application Strategy Report rapporteert deze trends. En wijst op de valkuilen die, als ze worden genegeerd, organisaties zelfs in de weg kunnen staan om sneller en flexibeler te worden.

Zichtbaarheid uitdaging

Het 2022 State of Application Strategy (SOAS) Report laat zien voor welke uitdagingen organisaties staan als ze IT-infrastructuren transformeren. Dit, om alledaagse activiteiten te digitaliseren. Zichtbaarheid in verschillende omgevingen is de grootste uitdaging voor organisaties die applicaties in meerdere clouds implementeren. Op de voet gevolgd door consistente beveiliging. Een grote meerderheid (90 procent) van de organisaties in alle sectoren is van plan om AI te implementeren om klanten beter van dienst te zijn. En om waardevolle inzichten te verkrijgen. Effectieve AI vereist echter een betere transparantie, integratie en governance van gegevens dan momenteel het geval is.

Site Eeliability Engineering

Het SOAS-rapport wijst ook op site reliability engineering (SRE) als een belangrijk stukje van de puzzel. Zo’n driekwart (77 procent) richt zich op SRE-benaderingen voor hun applicaties en systemen. Maar de enterprise-architectuur moet parallel hieraan evolueren om gedistribueerde, applicatie-centrische modellen te ondersteunen. En om de digitale transformatie-inspanningen van organisaties verder te bevorderen.

Bijna iedereen mist kritische inzichten

De ruime meerderheid van de organisaties (95 procent) heeft plannen om operationele gegevens te gebruiken voor inzichten die ze hopen te gebruiken om de klantervaring te verbeteren en bedrijfsgroei te stimuleren. Bijna iedereen (98 procent) geeft echter aan dat ze momenteel niet in staat zijn om de benodigde inzichten uit hun bestaande systemen te halen. Zelfs met een uitgebreid gebruik van AI ontbreekt het veel organisaties nog aan personeel en capaciteiten om relevante gegevens met succes te identificeren en er munt uit te slaan.

Complexiteit wordt onhoudbaar
Het merendeel (93 procent) van de respondenten maakt gebruik van cloud-gebaseerde as-a-Service diensten. 84 Procent is van plan workloads naar de edge te verplaatsen. De bijbehorende uitdagingen variëren van overlappend beveiligingsbeleid en gefragmenteerde gegevens tot de inzet van deeloplossingen. Die voegen uiteindelijk complexiteit toe, vergroten de kwetsbaarheid of belemmeren de belemmeren.

Een bredere verspreiding over de digitale infrastructuur betekent dat app security en delivery services niet langer gebonden zijn aan het implementatiemodel of de locatie van de applicaties die ze bedienen. Die geeft bedrijven meer flexibiliteit, maar heeft ook gevolgen voor de consistentie en een mogelijk mindere gebruikerservaring.

Beveiliging evolueert naar risicobeheer

Zelfs nu door de complexiteit het aantal potentiële knelpunten is toegenomen, blijven prestaties van het grootste belang, waarbij meer dan driekwart (76 procent) van de respondenten toegeeft dat ze – als ze de keuze hebben – beveiligingsmaatregelen zouden uitschakelen om de prestaties te verbeteren. Het beheren van een spectrum aan risico’s met realistische doelstellingen toont aan dat bedrijven een aangepaste benadering van risicobeheer hanteren. Hierdoor komt de voorkeur steeds meer te liggen bij identiteitsgebaseerde beveiliging in plaats van de traditionele app-beveiliging en leveringstechnologieën.

Repatriëring van apps neemt toe

Organisaties beheren een groeiende verzameling container-native en mobiele applicaties tot aan legacy-monolieten die cruciaal zijn voor de bedrijfsvoering. Het is opvallend dat meer dan tweederde van de organisaties (67 procent) momenteel of binnenkort applicaties repatrieert, ofwel vanuit de cloud terugplaatst naar een datacenteromgeving. Dit is een forse stijging ten opzichte van de 27 procent van vorig jaar.

Gerelateerde berichten...