Virtual realitybril voor onderzoek naar anorexia

Onderzoeker Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht gaat, samen met Ordina en Altrecht Eetstoornissen Rintveld, Virtual reality inzetten om uit te vinden hoe mensen met anorexia nervosa hun eigen lichaamsafmeting en lichaamsvorm beleven.

Met behulp van deze virtuele bril (Oculus Rift) zien de proefpersonen niet hun eigen lichaam, maar een driedimensionaal model met een gezond gewicht. Vervolgens wordt het lichaam van de proefpersoon fysiek aangeraakt. Deze aanraking ziet de proefpersoon op dezelfde plek via de virtuele bril. Het idee is dat de hersenen de fysieke en virtuele aanraking tot één gebeurtenis integreren. Het gevolg kan zijn dat de patiënte het idee krijgt dat het virtuele lichaam haar eigen lichaam is.

Het onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek van dr. Anouk Keizer. Zij is post-doctoraal onderzoeker en verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen, afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht. Keizer is gespecialiseerd op het gebied van anoxeria.

 

In de toekomst is het denkbaar dat deze toepassing een bijdrage gaat leveren aan de behandeling van patiënten met anorexia. Daarnaast kan het onderzoek voor aanknopingspunten zorgen voor de behandeling van andere eetstoornissen. Keizer is voor de realisatie van de virtual reality-toepassing terechtgekomen bij de afdeling SMART Technologies van Ordina, die in staat is nieuwe technologieën toepasbaar te maken in het dagelijks leven.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...