VK onderzoekt Facebook-overname gifjesplatform

sociale media Facebook

De overname van gifjesplatform GIPHY door Facebook is in de VK onderwerp van onderzoek van de marktautoriteit daar. De Competition and Markets Authority (CMA) stelde donderdag dat een vooronderzoek genoeg opleverde.

De CMA heeft nu de tijd tot uiterlijk 25 maart om uit te zoeken of de overname van het gifjesplatform door de techreus ook echt vermindering van concurrentie tot gevolg heeft. Zo ja komt er nader onderzoek en mogelijk ook forse sancties.

De overname zelf is intussen al wel afgerond. De aankondiging dateert al van mei vorig jaar. Volgens Facebook was de belangrijkste reden tot overname dat een kwart van de gifjes al van Facebookdochter instagram komt.

Meewerken

De techreus zegt intussen gewoon mee te werken aan het CMA-onderzoek. Het bedrijf zegt wel op het standpunt te staan dat de overname van GIPHY juist in het belang is van alle gebruikers van zowel Facebook zelf als de dochterbedrijven.

Facebook ligt de laatste tijd bij meer marktautoriteiten onder vuur. Zo stelde de ‘Amerikaanse ACM‘ de FTC eind vorig jaar nog dat Instagram en WhatsApp moeten van moederbedrijf Facebook worden afgeknipt. Volgens de autoriteit heeft Facebook samen met de dochterbedrijven een monopolie.

WhatsApp

De FTC beschuldigt Facebook van een “systematische strategie”. De bewuste aankoop van   Instagram in 2012 ( kosten: 1 miljard dollar) en in 2014 chatdienst WhatsApp (kosten 19 miljard dollar) zorgden dat er bijna geen sprake meer was van concurrentie.

Dat deed Facebook welbewust, zo is het oordeel. En het zorgt dat de gebruikers nu minder keuze hebben. Het bedrijf is zo dominant op de markt dat kleinere bedrijven in dezelfde markt weinig tot geen kans hebben, hoe goed of vernieuwend ze ook zijn.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X