Voedingscentrum lanceert ingrediëntenchecker in app

Voor iedereen die op een ingrediënt moet of wil letten lanceert het Voedingscentrum de ingrediëntenchecker. Je scant een product in de ‘Kies Ik Gezond?’-app en ziet meteen of het ingrediënt erin zit of niet.

De ‘Kies Ik Gezond?’-app is de eerste app in Nederland met een ingrediëntenchecker die producten checkt over de verschillende supermarkten heen.

Wieke van der Vossen, projectleider ‘Kies Ik Gezond?’-app: “We willen hiermee iedereen helpen die ergens op moet of wil letten. Daarom kun je kiezen uit honderden verschillende ingrediënten en allergenen. In één oogopslag zie je of het ingrediënt in een product zit. Je hoeft niet meer het hele etiket uit te pluizen. Dit maakt het veel makkelijker om producten te vinden die je kunt nemen.”

 

Allergie

Rekening houden met allergie en intolerantie
Heb je een allergie of intolerantie waar je rekening mee moet houden? Je selecteert eenvoudig dat je wilt letten op gluten, melk, noten, vis of een andere allergeen.

“De nieuwe functie binnen de ‘Kies Ik Gezond?’-app is een grote stap voorwaarts voor iedereen die glutenvrij moet eten” aldus Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. “Etiketten lezen is niet altijd even makkelijk, vooral als je net begint met glutenvrij eten. Producten met het glutenvrij-keurmerk ‘Crossed Grain logo’ zijn ook herkenbaar in de app. Dat zorgt niet alleen voor gebruiksgemak, maar draagt ook bij aan de gezondheid van mensen met een glutenintolerantie. Verder zijn we heel blij met deze app omdat het handig is voor heel Nederland! Iedereen krijgt wel eens iemand op bezoek die glutenvrij moet eten.”

 

‘Sporen van’

De app houdt geen rekening met ‘sporen van’. In Europa is er namelijk nog geen wet die zegt wanneer dit op de verpakking moet staan. Daarom gaan fabrikanten er allemaal anders mee om. Omdat ‘sporen van’ dus altijd iets anders kan betekenen, kun je er geen betrouwbare uitspraak over doen. Komen hier wel regels voor, dan verwerkt het Voedingscentrum dit ook in de app.

 

Verborgen ingrediënten

Soms is een ingrediënt moeilijk te herkennen. Ook daar helpt de ingrediëntenchecker. Neem bijvoorbeeld suiker. Op het etiket kan dit ook staan als bijvoorbeeld maltose, trehalose, melasse of agaveconcentraat. Kies je om te letten op toegevoegd suiker, dan is suiker voortaan makkelijk te herkennen.

 

Hoe werkt het?

Je kunt selecteren op honderden verschillende ingrediënten en allergenen. Bijvoorbeeld gluten. Wanneer je gluten selecteert herkent de app tarwe, rogge, mout en alle andere glutenbevattende ingrediënten. Je scant het product en ziet in een oogopslag of één van deze ingrediënten erin zit. Je hoeft dus niet alle glutenbevattende ingrediënten apart te selecteren.

Ook bij ingrediënten die moeilijk te herkennen zijn biedt de ingrediëntenchecker uitkomst. Bijvoorbeeld suiker. Dit kan op de verpakking staan als maltose, trehalose, melasse of agaveconcentraat. Wanneer je selecteert op toegevoegd suiker herkent de app al deze ingrediënten als toegevoegd suiker.

Gerelateerde berichten...

X