VPN-dienst Onavo van Facebook bouwt research app af

Onavo Protect, de inmiddels omstreden VPN-dienst van Facebook, stopt met verzamelen van data van gebruikers. De dienst zelf blijft nog een tijd bestaan maar stopt uiteindelijk ook. Ook werft de techreus geen nieuwe gebruikers meer voor de research app.

De VPN-dienst is al langer omstreden. Begin 2018 bleek al dat de app ongevraagd informatie deelde van gebruikers met zowel Facebook zelf als veel van hun advertentiepartners. De app werd uiteindelijk deze zomer al geweerd uit de App Store van Apple vanwege het niet naleven van de regels. Een tijd lang stond de app nog wel in de Play Store voor Android-apps.

 

Research-app

Ook de research-app van het sociale platform gaat op de schop. Facebook zegt te gaan stoppen met werven van nieuwe gebruikers. Om te beginnen is dat op Android. Alleen bestaande onderzoeken gaan nog door. De bedoeling is dat betaalde marktonderzoeken wel blijven bestaan, maar dan alleen onder heldere voorwaarden. Die ontbreken volgens TechCrunch, die de kwestie aanzwengelde, nu.

De Facebook Research-app kwam dit jaar in opspraak omdat het jongeren van dertien tot 35 vroeg om voor een vergoeding van 18 euro per maand de app te installeren en gebruiken. Wat het bedrijf er niet bij vertelde is dat Facebook vervolgens precies te weten kwam welke sites en apps de deelnemers gebruikten en bezochten. Deze gegevens werden bewaard en gebruikt zonder dat de gebruikers daar expliciet van op de hoogte waren of toestemming gaven.

Deze app kon je buiten de App Store via een ontwikkelaarsprogramma downloaden en dat is volgens Apple absoluut niet de bedoeling. Apps mogen alleen via de App Store worden verkocht.  En dus was een ban het resultaat.

De zaak kwam aan het rollen toen het techblad Tech Crunch ontdekte dat de Onavo-app op ongeoorloofde wijze data van gebruikers verzamelde en gebruikte.

 

Gerelateerde berichten...

X