Vraag naar cyberverzekeringen bij Nederlandse bedrijven neemt explosief toe

De vraag naar cyberverzekeringen in Nederland is de afgelopen twee jaar enorm toegenomen. Dat blijkt  uit recente cijfers van verzekeraar Lloyd’s.

Tussen 2014 en 2016 heeft de van oudsher maritieme verzekeraar een toename van 900% genoteerd in de cyberpremies die ze ontvangen van Nederlandse bedrijven. Daarmee is ons land de grootste Centraal-Europese afnemer van cyberverzekeringen. We laten landen als Duitsland, Frankrijk en Italië ver achter ons.

 

Incidenten

Nu de Europese verordening gegevensbescherming (GDPR) volgend jaar in werking treedt, benadrukt Ralph van Helden, Country Manager Benelux bij Lloyd’s, dat het belangrijker is dan ooit om goed voorbereid te zijn op cyberincidenten en de risico’s die deze voor bedrijven kunnen vormen.

“De enquête ‘Facing the Cyber Risk Challenge’, die de houding van Europese business leaders ten opzichte van cyberrisico’s onderzocht, heeft 94% van alle Nederlandse bedrijven de afgelopen vijf jaar te maken gehad met cyberincidenten. Zeker 68% maakt zich zorgen om dergelijke incidenten in de toekomst.”

 

Meldplicht Datalekken

Volgens Van Helden heeft de nationale meldplicht datalekken bedrijven bewuster gemaakt. “Ze zijn zich bewuster geworden van de kwetsbaarheid van hun gegevens, en de risico’s en gevolgen van cyberbedreigingen. Nederlandse bedrijven zijn vaak toonaangevend in het toepassen van innovatieve technologieën en bedrijfsmodellen. Dit betekent ook dat ze meer risico’s lopen.”

Volgens van Helden duidt de explosieve toename van cyberverzekringen erop dat het bedrijfsleven bezig is de manier waarop ze omgaan cyberrisico’s te heroverwegen. Uit de enquête blijkt dat Nederlandse bedrijven ook toonaangevend zijn als het gaat om het beschermen van hun bedrijfsactiviteiten. “Je kunt cyberincidenten nooit volledig uitsluiten. Het belangrijkste is dus hoe je hiermee omgaat. Welke maatregelen neem je om je bedrijf en klanten te beschermen.”

 

Gerelateerde berichten...

X