Vrouwen VS verwijderen menstruatieapps om besluit abortus

Vrouw als baas genderdiversiteit

Menstruatieapps waren razend populair bij miljoenen Amerikaanse vrouwen. Waren, want vrouwen verwijderen die apps nu massaal vanwege de afschaffing van het landelijke recht op abortus. Gebruikers zijn bang dat de privégegevens die deze apps verzamelen strafrechtelijk bewijs kunnen worden.

Via deze menstruatieapps kunnen vrouwen een beter beeld krijgen van hun cyclus. Ze weten bijvoorbeeld sneller en beter wanneer ze bijvoorbeeld vruchtbaar zijn of ongesteld moeten worden. Door via zo’n app symptomen in te vullen ontstaat beter zicht op de samenhang van bepaalde klachten en de menstruatiecyclus.

Om dat voor elkaar te krijgen verzamelen deze apps flinke hoeveelheden zeer persoonlijke informatie, waar de bedrijven erachter niet altijd netjes mee omgaan.  Menstruatieapp Flo is een voorbeeld daarvan. De appmaker is al langer in beeld bij de Federal Trade Commission (FTC). Zeker nadat The Wall Street Journal in 2019 bekendmaakte dat de app zeer persoonlijke gegevens van vrouwen die bezig waren zwanger te worden doorverkocht aan Facebook. Dat bedrijf gebruikte die gegevens vervolgens om gerichte advertenties te laten zien.

Nu het hooggerechtshof in de VS een streep zette door het landelijk recht op abortus, vrezen veel vrouwen dat deze gegevens eventueel kunnen dienen als strafrechtelijk bewijs. Momenteel overwegen zeker twintig zaken een verbod.

Strafzaak

Die vrees van de vrouwen is niet ongegrond, omdat Amerikaanse overheden het recht hebben om persoonsgegevens uit apps op te vragen in een strafzaak. Een expert zegt tegen nieuwsmedium CNBC dat de verwachting is dat bedrijven achter de menstruatieapps dagvaardingen tegemoet kunnen zien om bijvoorbeeld de zoekgeschiedenis van gebruikers prijs te geven.

Intussen zeggen veel apps dat ze snel extra maatregelen zullen nemen om de privacy beter te waarborgen. Anonimiseren is daarbij de meest gehoorde maatregel. Menstruatieapp Flo maakte eind vorige week bijvoorbeeld bekend dat ze een  anonieme modus gaan maken. Of dat genoeg en effectief is, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X