VVD en D66: persoonlijke informatie van elke Nederlander in een digitale kluis

Elke Nederlander moet persoonsgegevens kunnen opslaan in een eigen digitale kluis. Dat bepleiten coalitiepartijen VVD en D66 in een  initiatiefnota.

Het gaat volgens het Algemeen Dagblad in eerste instantie om gegevens als adres, huwelijkse staat en leeftijd. Uiteindelijk moet de kluis het centrale punt worden om alle gevoelige persoonsgegevens in op te slaan. Denk daarbij aan bijvoorbeeld diploma’s en verzekeringen.

Ook openstaande boetes moeten via dat portaal snel te vinden zijn. Of ook medische gegevens zouden worden toegevoegd is nog niet bekend.

 

Uitbreiding

Het initiatief zou een uitbreiding betekenen voor de functies die nu al beschikbaar zijn in MijnOverheid. Maar daar is volgens de beide partijen weer niet duidelijk welke andere partijen welke gegevens met wie en wanneer mogen delen.

De kluis zou wel extra worden beveiligd. Volgens de Kamerleden is het huidige DigiD daarbij niet voldoende. De beveiliging zou een stuk veiliger moeten worden, maar wel kunnen aansluiten op bijvoorbeeld de opvolger van DigiD, iDIn.

Verder is MijnOverheid nog verre van compleet. Een aanzienlijke hoeveelheid persoonsinformatie is nu nog versnipperd. Zo staat een deel apart bij de Belastingdienst. Ook gemeenten hebben een deel van de informatie in handen die nog niet via MijnOverheid beschikbaar is.

 

Versnippering

De digitale kluis moet aan de versnippering een einde maken. Daarbij moet iedereen makkelijk kunnen zien welke instanties bij welke informatie kunnen. Administratieve missers komen op deze manier ook sneller aan het licht en kunnen ook sneller worden rechtgezet.

Tegenover het AD zegt VVD-Kamerlid Jan Middendorp dat de kluis er vooral voor kan zorgen dat lang slepende administratieve misverstanden en blunders sneller kunnen worden opgelost.. “Denk aan torenhoge belastingaanslagen, doordat verhuizingen niet goed zijn verwerkt. Of aan AOW’ers die worden gekort omdat iemand anders foutief op hun woonadres is ingeschreven.”

Kritisch

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is minder blij.  Het opslaan van veel gevoelige gegevens van een persoon op een plek noemen zij per definitie een groot risico.

 

Gerelateerde berichten...

X