WHO lekt gegevens medewerkers

WHO logo

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft e-mailadressen en wachtwoorden van zeker 450 medewerkers gelekt. Dat bevestigde de organisatie vorige week. Verder zijn ook nog eens duizenden anderen die zich inzetten om het coronavirus te bestrijden het slachtoffer hiervan.

De duizenden mailadressen en wachtwoorden stonden enige tijd online. De WHO stelt dat het oude gegevens betrof. Het was dus niet zo dat de systemen zelf gevaar liepen.

De gegevens maakten deel uit van een ouder systeem, dat nog wel in gebruik was door partnerorganisaties. Die systemen zijn nu overgezet en hebben bijvoorbeeld een beter authenticatiesysteem.

 

Toename

“Sinds de uitbraak van COVID-19 zien we al een hevige toename van het aantal cyberaanvallen,” schrijft de organisatie in een verklaring. “Behalve pogingen tot hacken gaat het ook om versturen van nepnieuws. Scammers proberen uit onze naam het publiek geld afhandig te maken.”

De WHO roept personeel en publiek dan ook op om goed op te letten. Val bij mailtjes die ongeloofwaardig lijken altijd terug op andere, betrouwbare, bronnen. Verder krijgen medewerkers extra trainingen.

Een goed functionerende WHO is nu juist van groot belang omdat de organisatie vanwege de coronacrisis snel ingrijpende besluiten moet kunnen nemen. Zo waarschuwde de organisatie onlangs al voor stigmatisering als gevolg van gebruik van tracking-en tracingapps. “De geschiedenis leert ons dat het samenspel van surveillance en epidemiologie helaas ook kan leiden tot bedreiging en geweld jegens bepaalde groepen. Ook potentiële stigmatisering van zorgprofessionals, die immers continue contact met COVID-19-patiënten hebben, is een punt van zorg.”

Gerelateerde berichten...