Wikipedia stelt universele gedragscode in tegen desinformatie

digitale gegevens digitaliseringsstrategie elektronische gegevensuitwisseling opensocurce-wallet

Wikipedia stelt een universele gedragscode in om intimidatie en desinformatie tegen te gaan. Volgens Wikimedia is het de eerste zelf geproduceerde gedragscode tegen grensoverschrijdend gedrag. De code gaat meteen in, maar hoe de handhaving gebeurt is nog niet helemaal duidelijk.

De code kwam tot stand op dezelfde manier waarop ook de pagina’s van Wikipedia gemaakt worden: door vrijwilligers van over de hele wereld. In dit geval waren het er ruim vijftienhonderd. Aan Wikipedia werken duizenden vrijwilligers over de hele wereld aan informatiepagina’s over allerlei onderwerpen.

In de wereldwijde nieuwe regels van de wereldwijd online encyclopedie staat precies uitgelegd wat een gebruiker wel en niet mag doen op het platform. Het moet zorgen dat een toegankelijke, diverse en ook inclusieve groep aan de site zal bijdragen.

Verbod

In de gedragsregels staat bijvoorbeeld een expliciet verbod op het opzettelijk toevoegen van verkeerde informatie aan artikelen op het informatieplatform. Verder is er een verbod op intimidatie en pesten. Wie zich bezondigt aan stereotyperingen en bedreigingen kan een schorsing krijgen.

Positief gedrag is wat Wikimedia van gebruikers van de pagina’s van Wikipedia verwacht. Elkaars werk respecteren en begeleiden van nieuwkomers staat nu ook in de regels.

Het werk van de meertalige internetencyclopedie is hiermee niet klaar. Er is een deel twee van de code in de maak. Daarin moet duidelijk worden hoe de handhaving moet plaatsvinden. Verder is nog niet duidelijk wat de consequenties voor overtreders zijn. Dit moet later dit jaar bekend worden.

De code is belangrijk omdat Wikipedia is opgezet in de vorm van een wiki. Bezoekers kunnen elke inhoudelijke pagina bewerken. De software, MediaWiki, is opensourcesoftware die ook gebruikt wordt door de andere projecten van de Wikimedia Foundation.

Historie

Wikipedia begon in 2001 met de Amerikaanse ondernemer Jimmy Wales, en zijn medewerker Larry Sanger. In 2003 droeg Wales zijn rechten op de naam Wikipedia, de website zelf en de servers over aan de Wikimedia Foundation. Deze  stichting richtte hij zelf op voor het behoud en verdere ontwikkeling van Wikipedia.

De stichting leeft bijna helemaal van donaties en had anno 2017 in de Verenigde Staten ongeveer 280 betaalde medewerkers. Wikipedia zelf draait helemaal op vrijwilligers. Dat geldt zowel voor het beheer als de geschreven inhoud.

Op 15 januari 2015 kreeg de Wikipediagemeenschap de Erasmusprijs.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...