21 januari eerste grote voorproef Windows 10

Op 21 januari 2015 komt de eerste grote voorproef van het nieuwe Windows 10. Dit berichtte Microsoft donderdagavond. In een uitnodiging spreekt het bedrijf van ‘het volgende hoofdstuk’ van het Windows-besturingssysteem.

Waarschijnlijk wordt dan ook meer duidelijk over de integratie van slimme spraakassistent Cortana in Windows. Het bedrijf toont dan naar verwachting ook hoe Windows 10 er uit zal komen te zien op smartphones en tablets. Tot op heden maakte Microsoft alleen een aantal zaken bekend over de computer-versie van Windows 10.

Het nieuwe besturingssysteem zelf verschijnt niet eerder dan in het najaar van 2015. Berichten tot op heden spraken over ‘medio 2015’ als introductiemoment. Tot die tijd is het besturingssysteem overigens al wel te gebruiken via verschillende vroege versies. Sinds eind september is er bijvoorbeeld al een Technical Preview beschikbaar.

De reden van de vertraging is niet bekend. Tussen Windows 8 en de nieuwe 10 zit dan precies 3 jaar. Versienummer ‘9’  wordt overgeslagen omdat het teveel zou lijken op oudere versies als Windows 95 en 98.

Microsoft heeft nog niet alle nieuwe functionaliteiten van Windows 10 onthuld, maar heeft al wel enkele features bekendgemaakt. Zo is Windows 10 uitdrukkelijk bedoeld voor gebruik op verschillende soorten apparaten en toestellen, van computers tot smartphones en van servers tot en met apparaten die verbonden zijn met internet (Internet of Things)-devices. Windows 10 draait op schermen van 4 tot en met 80 inch. De gebruiksinterfaces gaan verschillen: er komt een speciale mobiele versie voor smartphones en tablets, en eentje voor desktops en laptops. De achterliggende software is steeds hetzelfde. Applicaties hoeven hierdoor maar één keer ontwikkeld te worden. Zowel ontwikkelaars van software als het bedrijfsleven zien met spanning uit naar deze geïntegreerde functionaliteiten.

Luid bejubeld wordt de terugkeer van het door velen geliefde Start menu, dat in Windows 8 verdwenen was. Aan dit Startmenu kan de gebruiker de bekende Live Tiles toevoegen, die wat minder nadrukkelijk aanwezig zullen zijn. Ook wordt het gemakkelijker om op een desktop te wisselen tussen verschillende openstaande apps en is de grootte van een app-scherm aanpasbaar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten...

X