Winnaars Nederlandse coronahackathon Hack the Crisis

covid

De Nederlandse editie van de Hack the Crisis hackathon leverde dit weekend inventieve oplossingen op. De grootste winnaar was een nieuwe manier om sneller een coronavaccin te vinden door online te puzzelen.

Met deze 48-uur durende online innovatiemarathon proberen deelnemers met concrete oplossingen te komen. De afgelopen drie weken vond Hack the Crisis in bijna 70 landen over de hele wereld plaats.

Tijdens een livestream pitchten de finalisten vervolgens hun idee. De jury maakte de vier winnende teams bekend. Ze zaten in de categorieën rond zorg, mkb-steun, afstandsonderwijs en logistiek.

Vrijwilligers uit de Nederlandse tech- en innovatiesector, waaronder TNW, Innofest en StartupAmsterdam, werkten de afgelopen week hard om partners, sponsoren en deelnemers voor de hackathon te werven. Met de steun van diverse organisaties hopen de teams hun oplossingen snel verder door te ontwikkelen. De steun komt van multinationals tot gemeenten en zorg- en onderwijsinstellingen.

 

De vier winnende oplossingen:

Sneller een coronavaccin door online te puzzelen
Miljarden mensen wachten machteloos op een vaccin tegen COVID-19. Dit terwijl slechts een paar duizend wetenschappers er daadwerkelijk aan kunnen werken. Dat kan anders, dacht het team van ‘AnalysisMode’.

Zij creëerden een onderzoeksplatform waarmee iedereen die dat wil kan helpen in de zoektocht naar een vaccin door een online puzzel te maken. De input van de deelnemers zorgt er vervolgens voor dat het voor kunstmatige intelligentie mogelijk wordt de vaccinformule voor COVID-19 te voorspellen.

Het puzzelspel is inmiddels al 7000 keer gespeeld,door mensen uit 93 landen. Het team heeft inmiddels contact met de Universiteit van Oxford en farmaceuten voor de verdere ontwikkeling van hun dienst.

De buurtwinkel redden door als vrijwilliger te bezorgen
Veel kleine ondernemers hebben het zwaar tijdens de coronacrisis, en vrezen faillissement. Het winnende team in de categorie ‘Bedrijfscontinuïteit voor het mkb’ zet vrijwilligers in om deze ondernemers een helpende hand te bieden.

Met de tijdens de hackathon ontworpen app Roodkappje koppelen ze kleine voedselleveranciers  aan vrijwilligers die zich aanbieden als bezorgers. Dit gaat van bakker tot groenteboer. Gedurende het weekend gaven al zo’n 25 ondernemers aan graag van het platform gebruik te willen maken.

Met gamification leerlingen blijven motiveren voor afstandsonderwijs
De winnende deelnemers startten hun hackathon door duizenden leerkrachten van over de hele wereld te vragen tijdens deze periode van langdurig afstandsonderwijs hun grootste uitdaging is. Hun antwoord: het blijven motiveren van de thuiszittende leerlingen.

Om dit probleem aan te pakken, bedacht het team het platform ‘Ediya’. Hierop kunnen leerkrachten door samen te werken en challenges te delen inspirerend onderwijs blijven geven. Door de toegevoegde spelelementen, blijven leerlingen gemotiveerd.

Nieuwe medische producten sneller bruikbaar dankzij betrouwbare recensies
Door de coronacrisis is er een groot tekort aan medische producten. En van de nieuwe producten die de markt overspoelen, van allerhande soorten mondkapjes tot duikbrillen die dienstdoen als beademingsmasker, is het voor zorgprofessionals lastig te bepalen hoe veilig het allemaal is.

Om hier iets aan te doen, ontwikkelden het team achter ‘PPlcert’ een platform waarop de zorggemeenschap samen producten kan recenseren en zo hun betrouwbaarheid kan vaststellen. Zo kan een kleiner ziekenhuis bijvoorbeeld profiteren van de tijd die een grotere zorginstelling al aan kwaliteitsonderzoek heeft besteed, en kunnen artsen en patiënten de producten eerder gebruiken.

 

Van idee naar impact: verder na de hackathon

“De jury heeft bij hun beoordeling nadrukkelijk gekeken naar de haalbaarheid van de oplossingen”, zegt projectleider Sebastien Toupy van TNW. “Voor de winnaars begint nu het harde werk om hun impact ook echt te realiseren.”

Naast de toegezegde steun voor de winnaars van diverse betrokken organisaties, waaronder Yes!Delft, Smart Health Amsterdam en Sanquin, biedt het platform coronacommunitycare.nl alle andere teams ook een kans om hun projecten verder te ontwikkelen. Via dit platform presenteren zij hun oplossing en geven ze aan welke specifieke hulp nodig is om de volgende stap te zetten.

 

Gerelateerde berichten...