Winst ASML ondanks chiptekort

ASML Veldhoven gebouw aannamebeleid Wennink

Chipmachinefabrikant ASML ziet ondanks het wereldwijde chiptekort een omzetstijging van ruim 30 procent over heel 2021. De omzet steeg naar 18,6 miljard euro. Daarvan is 5,9 miljard euro winst.

Die cijfers liggen nog aan de krappe kant omdat een aantal bestellingen vanwege het chiptekort nog niet is verwerkt in de cijfers. Als je dat wel meetelt  lag de omzet voor 2021 op 26 miljard euro.

Die cijfers komen door de verkoop van 42 EUV-chipmachines. Die kosten per stuk 130 miljoen euro. De apparaten zijn even groot als een stadsbus. De nieuwe versie, een chipmachine high-NA komt dit jaar op de markt en gaat  250 miljoen euro per stuk kosten.

Exploderende vraag

De exploderende vraag naar chips, en dus ook naar chipmachines, is de oorzaak van de problemen. Chips worden verwerkt in steeds meer machines, van auto’s tot medische apparaten, consumentenelectronica, maar bijvoorbeeld ook slimme verkeerssystemen. De vraag groeit, en de sector kan het nauwelijks bijbenen.

Daarbij gooit ook corona roet in het eten. Veel productie vindt plaats in China en andere Aziatische landen. Door uitbraken, quarantaines en soms zelfs het stilleggen van afdelingen, kan de levering vertragen. De auto-industrie heeft daar nu al flink last van.

Sinds de start van de coronacrisis piekte de vraag naar chips flink, terwijl het daarvoor al flink hoog was. Al begin 2020 moesten klanten minstens zes maanden van tevoren orders plaatsen. Dit in plaats van de drie maanden die in deze industrie gebruikelijk is.

Het tekort is het ergst voelbaar bij autofabrikanten, maar intussen spelen de leveringsproblemen overal. Dat brengt veel grote bedrijven ertoe de productie zelf te gaan starten of te verhogen.

Door de drukte is het bedrijf ook bezig met aannemen van meer medewerkers. In 2021 kwamen er 6000 medewerkers bij. Die kunnen niet meteen aan de slag, maar krijgen eerst een uitgebreide bedrijfstraining.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...