Zorgen en kritiek om wetsvoorstel NCTV

privacy

Een wetsvoorstel dat moet zorgen voor uitbreiding van de macht van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) stuit op kritiek en zorgen. Vijf organisaties,  Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, Vrijschrift en Waag, publiceerden een gezamenlijke brandbrief.

In het nieuwe wetsvoorstel kan de NCTV online burgers volgen. Dit voorstel is intussen ter consultatie aangeboden. Omdat dit het stadium is dat zowel burgers als bedrijven en organisaties commentaar kunnen leveren en suggesties kunnen doen, zagen de organisaties hun kans schoon. En omdat die in plaats van de gebruikelijke drie weken maar een week duurt, is dat meteen het eerste punt van kritiek. De organisaties vinden dit veel te kort voor het uitpluizen van een wat zij noemen “heftig en omstreden voorstel”.

De organisatie vraagt dan ook aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus een nieuwe ronde in te stellen van tenminste vier weken.

NRC

De organisaties noemen het voorstel saillant omdat NRC in april nog onthulde dat de NCTV al jaren veel privacygevoelige informatie verzamelt over burgers/ Ze hebben die informatie ook met andere diensten gedeeld, en dat is in strijd met de wet.

De organisaties stellen in de brandbrief dat het erop lijkt dat het ministerie van Justitie en Veiligheid  het controversiële en ingrijpende wetsvoorstel gehaast en in alle stilte erdoorheen wil drukken. “Dat is een schoffering van de tegenmacht, waar Den Haag de afgelopen maanden juist zo vol van was,” stellen de organisaties.

Ze stellen dat het voorstel de burger nog transparanter en kwetsbaarder maakt tegenover de overheid. Maar daarnaast getuigt het proces van een minachting voor die zo gelauwerde tegenmacht, en van het nalatig omspringen met daarvoor belangrijke concepten als controle en transparantie.”

Vooral de korte termijn van consultatie wekt de woede van de briefschrijvers. ” Dat zou “de betrokkenheid van burgers” vergroten, aldus het kabinet. Ook over dit wetsvoorstel voor de NCTV mogen mensen hun mening geven. De termijn die burgers en organisaties zoals de onzen krijgen om hun feedback te geven? Vijf werkdagen. En niemand die ervan wist, want het ministerie heeft de consultatie stilletjes gepubliceerd, zonder het gebruikelijke persbericht.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...